10 de Desembre

Ballet: El Trencanous

Els Mercats de Reus encaren Nadal amb comandes tardanes i incertesa pels preus

per: Paula Garrido

Tot i les restriccions pesqueres, les paradistes dels Mercats confien rebre un gran volum de comandes per tancar una bona campanya

A les portes de les festes de Nadal, els Mercats de Reus comencen a omplir-se de clients que volen assegurar-se tenir els seus menús complets pels àpats de Nadal, Sant Esteve o Cap d’Any. Condicionats per la pujada de preu que normalment s’experimenta per aquestes dates, alguns veïns i veïnes ja s’apropen a les parades per anar anticipant productes i congelar-los o bé fer comades per als pròxims dies.

Als taulells, els productes clàssics, com el xai, el tall rodó, les gambes, el lluç o el llenguado, continuen liderant les reserves. Ara bé, les paradistes coincideixen que, enguany, els consumidors són menys previsors i que les comandes estan arribant més tard que en campanyes anteriors.

Canvi d’hàbits

El Josep Cartanyà, que és paradista del Mercat Central de Reus, explica que, tot i estar satisfets amb el moviment d’aquests dies, la campanya està anant lenta: “Com que els clients no saben quantes persones s’ajuntaran a taula, sovint les comandes són molt ambigües i menys voluminoses que fa uns anys“. Jordi Caballé, que treballa a la Polleria Caballé Riba, apunta que “ara, sobretot, els veïns volen saber si els preus pujaran o baixaran“.

Pel que fa al peix i al marisc, la campanya d’enguany ve marcada per les restriccions de pesca a les embarcacions d’arrossegament. Malgrat fa uns dies que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va autoritzar 13 dies més de treball, els límits que estableix la Comissió Europea són cada cop més estrictes. Un escenari que preocupa, i molt, a les peixateries. “Nosaltres treballem amb producte de proximitat i, aquesta situació afecta tant els pescadors com a nosaltres”, lamenta la paradista, Susana Llerena.

Consumidors menys previsors

D’altra banda, amb l’arribada del brot de pesta porcina africana a Catalunya, a les carnisseries dels mercats reusencs han detectat una certa inquietud entre la clientela, que, de moment, no està afectant el volum de vendes habitual. “És cert que algun client ens ha preguntat sobre si el virus afecta el nostre producte, però, és ara, quan salten les alarmes, que es controla més tot plegat”, assenyala la Verònica Giménez, paradista de Casa Pladevall.

Mentrestant, els Mercats de Reus esperen viure un pic d’afluència entre el 20 i el 24 de desembre, a tocar dels àpats festius, que els ajudarà a tancar amb èxit la campanya de Nadal.

RELACIONATS