L’entitat considera que és el motiu principal de la proliferació de camps solars i projectes similars d’energies renovables
Catalunya no té cap planificació per a la implantació d’energies renovables. Així ho denuncien des de Gepec, que consideren que és un dels motius principals que expliquen l’increment notable de projectes per a instal·lar plaques solars que han registrat a la demarcació de Tarragona. Denuncien, de fet, que aquesta falta de planificació acaba suposant que s’ubiquin en espais d’alt valor paisatgístic, natural, agrari i, fins i tot, cultural.
El president de Gepec, Xavi Jiménez, exposa que “com a país, no hem marcat els criteris d’on hem d’ubicar aquestes instal·lacions perquè siguin poc impactants”. És per això, explica, que “tenim projectes a les Terres de l’Ebre en camps amb oliverars monumentals; al Pla de Santa Maria ens carreguem tota una zona de patrimoni de pedra seca que el mateix Ajuntament ha protegit, amb barraques i itineraris que són de primer ordre cultural, ens carreguem zones d’interès agrari i natural de primer ordre…”.
Reclamen prioritzar les energies renovables en espais ja degradats
És per això que reclamen, per una banda, que se segueixi el model de països europeus més avançats en aquest àmbit, i l’energia es produeixi a prop del lloc on s’ha de consumir. Per altra banda, també reivindiquen que es prioritzi la instal·lació de plaques a les 29.000 hectàrees de polígons industrials que hi ha a Catalunya, en espais degradats i en infraestructures que ja existeixen.
En aquest sentit, apunten que hi ha dos estudis de la URV que donen suport al seu plantejament. El primer apunta el potencial de l’AP-7 per produir energia als espais de la mateixa autopista. El segon, en canvi, subratlla el potencial dels municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per produir-ne en espais urbans i periurbans degradats.