L’aliança s’ha gestat arran de les característiques úniques que tenen els vins de la zona, i la intenció és diferenciar-se i explicar al consumidor que fa tan especial els vins del nord de la Serra del Montsant
Quan parlem del Montsant, parlem d’una terra on el vi cada vegada pren més importància. Dins d’aquesta denominació d’origen, el conreu de vinyes s’adapta a les característiques climàtiques i de sól de cada zona, les quals generen una àmplia gamma de matisos, que fan variar el resultat dels vins segons la seva localització, tot i estar emparats en la Denominació d’origen Montsant.
Per aquesta raó, deu cellers del territori s’han unit en l’associació de Viticultors i cellers Montsant Nord, com una forma de mostrar al consumidor les característiques úniques del vi d’aquesta zona.
Una unió produïda per les peculiaritats del vi Montsant Nord
En el cas del nord de la Serra del Montsant, el llim i els terrenys calcaris sumats a la gran altitud i a un aire sec, resulta en un raïm que madura lentament i que produeix uns vins molt frescos i longeus.
Aquestes característiques, han impulsat als cellers de la zona a unir-se per promocionar un producte molt diferent de la resta. En concret, els cellers que formen part de l’associació són l’Agrícola d’Ulldemolins i els Cellers Cooperatiu de Cornudella, Celler de l’Era, Celler Gritelles, Celler Noguerals, Celler Ronadelles, Celler Serra Major, Cingles Blaus, Clos Maria i Companyia Vitícola Sileo.
Visibilitzar els microcellers i acostar el territori als cellers més grans
Aquesta cooperació entre cellers, també serà una gran oportunitat per als microcellers del territori, aquelles cooperatives que produeixen fins a vint mil ampolles a l’any i que ara tindran l’oportunitat de donar-se a conèixer sota la marca dels vins del Montsant Nord. Tot i això, aquestes cooperatives també tenen molt valor per a l’aliança, i permetran acostar el territori als cellers més grans.
Aquesta associació ha tingut el suport de la denominació d’origen Montsant, i ara esperen que també s’hi sumin altres institucions com l’institut català del vi, per tal que el vi del Montsant nord es pugui explicar de la millor manera possible i diferenciar-lo de la resta de varietats del territori.