En la majoria de casos s’instal·laran ascensors exteriors i en tots els blocs afectats per la reforma del barri Fortuny, millores d’eficiència energètica
Nou comunitats de veïns seran les protagonistes de la reforma del barri Fortuny de Reus. Aquest dimecres s’han lliurat els projectes de rehabilitació als presidents veïnals i administracions de finques implicades. Hi ha, encara una desena comunitat a la qual també s’ha fet un informe de l’estat de l’edifici i les deficiències que presenta, i que podria acabar-se incorporant, també, al programa.
Des de l’estructura municipal s’hi han implicat les regidories d’Urbanisme —per al projecte de reforma en si—, la d’Habitatge i de Drets Socials i Serveis a la Persona —per la vulnerabilitat d’algunes de les comunitats implicades— i la de Relacions Ciutadanes —per treballar amb les comunitats de veïns—.
La rehabilitació del barri Fortuny, una palanca de “transformació social”
La reforma del barri Fortuny s’ha previst en dues fases i, alhora, en una comunitat darrere l’altra. “El que volem és que la transformació urbanística de la ciutat també permeti una transformació social”, sentencia l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. És per això, també, que s’ha escollit el barri Fortuny i aquestes nou comunitats per actuar-hi.
La regidora d’Habitatge i també de Serveis a la Persona i Drets Socials, Anabel Martínez, detalla que s’han prioritzat criteris com “la configuració socioeducativa del barri, el deteriorament urbanístic, l’absència d’ascensors i l’envelliment de la població“. La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Reus, Marina Berasategui, subratlla que “rehabilitar és una obligació de les adminsitracions”.
És per això, afegeix, que “Reus ha aprotat els recursos econòmics perquè aquestes comunitats, sigui quina sigui la seva situació, hi puguin fer front”. El projecte també s’ha treballat amb els veïns, com en el cas de la comunitat de l’avinguda de Salou número 63.
El seu president, Antonio Cortés Carreño, explica que “hi ha veïns que per l’edat, per exemple, eren més reacis, però ens hi hem posat i els hem convençut que serà un canvi positiu, i ara veuen que es farà realitat i està tothom molt content”. De fet, considera que “crec que tot això serà molt bo per la comunitat de tot el barri”.
La primera fase de la reforma del barri Fortuny millorarà l’eficiència energètica
Contempla un pressupost total de 3.759.735 d’euros del qual els propietaris assumiran un 5% i que es divideix en dues actuacions. Per una banda, mesures d’eficiència energètica, un paquet d’obres d’1.872.744 euros que es beneficien de subvencions europees. Una de les nou comunitats ha optat per executar només aquesta fase, i els seus propietaris pagaran entre 1.440 i 1.650 euros al llarg de cinc anys.
L’Ajuntament i els Fons Next Generation cobriran el pressupost restant, que és la majoria. Tot plegat ha de permetre aconseguir una eficiència energètica d’entre el 30% i el 45%, un objectiu per al qual s’actuarà a la façana de l’edifici, però conservant l’aspecte exterior original. La segona línia d’actuació és d’accessibilitat.
La instal·lació d’ascensors exteriors permetrà millorar l’accessibilitat
Suposa un pressupost d’1.886.991 euros que no té cap línia de subvenció europea de la qual beneficiar-se, segons ha explicat el govern de Reus. Les vuit comunitats restants, a més de la fase d’eficiència energètica, també executaran aquesta. Els seus propietaris un total d’entre 3.600 i 4.200 euros, també fraccionats al llarg d’entre cinc i set anys.
Aquesta fase d’accessibilitat suposarà instal·lar ascensors exteriors per a cada escala dels edificis que només tenen escales, i que no tenen espai perquè l’aparell càpiga a l’interior. Pel que fa a l’Ajuntament, aportarà 1,4 milions d’euros del Pla d’Inversions d’aquest 2024 als projectes.
L’Ajuntament actua d’agent rehabilitador en la reforma del barri Fortuny
Un pressupost al qual cal sumar els 11.650 euros destinats a la redacció del Llibre de l’Edifici que va fer Marsals Enginyers Integrals SLP. Es tracta de la radiografia que s’ha fet de l’estat i les mesures que cal prendre en cada comunitat. També s’ha de tenir en compte els 75.988 euros que han costat els projectes bàsics i executius de rehabilitació, redactats per Tous Arquitectes SLP.
A més, el consistori també ha fet d’impulsor i mediador del projecte, tenint en compte que es tracta d’edificis privats. Com a agent rehabilitador, actua per delegació dels propietaris, és a dir, que serà el consistori qui s’encarregui de les subvencions, la contractació i l’execució de les obres, a més d’assumir una gran part del pressupost.