Salvador Illa, nou president de la Generalitat

per: Jordi Olària Gras

Els vots del PSC, ERC i els Comuns han assolit la majoria absoluta mínima necessària perquè Salvador Illa sigui el nou president català

El Parlament de Catalunya, i malgrat el retorn i la posterior desaparició del president Puigdemont, ha mantingut aquest dijous la sessió plenària per a la investidura del 133è president de la Generalitat. Sense més girs de guió, el càrrec ha recaigut en el candidat del PSC, Salvador Illa, amb la majoria absoluta mínima necessària.

Ja nomenat s’ha adreçat a rebre la felicitació dels grups que li han donat suport primer, Esquerra i Comuns. I també, posteriorment, de dos dels que hi han votat en contra, com són Junts i el Partit Popular. Una institucionalitat que no s’ha mantingut ni amb la CUP, ni amb Aliança Catalana ni amb Vox.

Salvador Illa
Salvador Illa durant la sessió d’investidura

Salvador Illa es compromet a governar “per a tothom”

El breu discurs del ja president Illa ha servit per reafirmar el relat que ja havia mantingut durant el debat previ. S’ha compromès a “governar per a tothom, tenint en compte la pluralitat i diversitat de Catalunya”. “El primer pas per fer-ho és respectant-nos tenint totes i tots un to positiu i constructiu“.

S’ha dirigit, també, a la ciutadania catalana en general assegurant que “necessitarem tothom, de la societat civil organitzada, de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya que puguin aportar-hi; em tenen al seu servei, comencem un camí”. El protocol establert marca que ara és el rei Felip VI qui ha de nomenar formalment el president Illa.

En paral·lel, i durant les pròximes setmanes i mesos, s’hauria d’anar desgranant l’estructura i la composició del govern de la Generalitat i d’aquells càrrecs que en depenen. A la regió de Tarragona, com a la resta, pren especial rellevància la delegació del Govern i els serveis territorials de cada conselleria, però també la presidència del Port de Tarragona.

AGENDA

28 de Setembre

15 de Setembre

RELACIONATS