Projectes del territori que s’han de desencallar amb el nou govern de la Generalitat

per: Paula Jansà

L’Àrea Metropolitana, el futur TramCamp o el Hard Rock són alguns dels projectes que el nou govern de la Generalitat ha de resoldre en els pròxims quatre anys.

L’Àrea Metropolitana, el futur tramvia del Camp de Tarragona, el Hard Rock… aquests són alguns dels projectes que s’han d’anar desencallant amb l’entrada del govern socialista al capdavant de la Generalitat de Catalunya. El principal reclam dels actors del territori és la descentralització. Assenyalen que la centralitat que hi ha a Barcelona dificulta molt els projectes d’aquí, i és per això que remarquen el posicionament de la Catalunya Sud. També demanen un govern estable, que defineixi un full de ruta molt concret i amb els objectius clars.

L’Àrea Metropolitana ha de ser un dels principals projectes a tirar endavant durant aquests pròxims quatre anys. De moment, els diferents municipis implicats ja han començat a definir els fonaments i els seus grups de treball, però en aquesta legislatura s’hauria de desenvolupar tot el projecte.

Paral·lelament, aquest mandat també hauria de ser el que desencalli el projecte del Tramvia del Camp de Tarragona. El TramCamp ja ha començat a definir el seu traçat a Tarragona, però no a Cambrils i Reus. Tampoc a Salou, on el seu alcalde Pere Granados s’oposa al model previst i a la utilització de catenàries. Des del territori es demana que es desenvolupin infraestructures clares que millorin la mobilitat del Camp de Tarragona i les connexions entre aeroports.

Hard Rock si o Hard Rock no, és una altra de les incògnites… Fa més d’una dècada que es parla d’aquest complex turístic que avui en dia encara no s’ha definit. Tot plegat, per la falta d’entesa, entre d’altres, al Parlament, sent aquest projecte el motiu de què no s’aprovessin els últims pressupostos i que s’avancessin les eleccions autonòmiques. Caldrà veure si el nou govern d’Illa aconsegueix resoldre el conflicte d’un macroprojecte que genera moltíssimes discrepàncies. Mentre que els col·lectius socials i ecologistes creuen que el Hard Rock tindrà efectes negatius per la ciutadania, els agents polítics i econòmics del territori continuen reivindicant l’estabilitat econòmica que comportarà i la generació de llocs de feina.

El teixit empresarial del territori també posa com a deures al nou govern la retenció del talent per continuar fent créixer l’economia, així com, en el cas de la Cambra de Comerç de Reus, la importància d’aprovar la llei de cambres.

Altres qüestions sobre la taula són el desenvolupament mediambiental amb projectes d’energia eòlica i solar o l’evolució del PLASEQTA que s’ha tirat endavant amb el govern republicà i que ara caldrà veure com acaba de desenvolupar el govern socialista la incorporació de sirenes i sensors que han d’estar en funcionament a principis del 2025.

Fil de notícies

AGENDA

28 de Setembre

RELACIONATS