Situació extrema a les vinyes de la DOQ Priorat i de la DO Montsant

per: Sergi Hernández

La situació màxima de sequera a les comarques del Priorat i la Ribera d’Ebre no només afecta la població, sinó que també ho fa als cultius del seu entorn, un dels quals són les vinyes.

Alguns viticultors ja han iniciat la verema d’enguany i des de les Denominacions d’Origen del Priorat alerten que la sequera prolongada des de fa tres anys provoca estralls en les vinyes. Les plantacions que se situen en les parts més altes presenten una viticultura d’una certa normalitat, les parts mitjanes i baixes, però, tenen una sequera important.

Per tot plegat, un pagès de la població ebrenca de Darmós, i que és el president de la Comunitat de Regants del Baix Priorat, Miquel Escoda, ha aixecat la veu a les institucions i esperona a què la mesura que es va posar sobre la taula, realment, es pugui acabar aplicant.

La situació vitivinícola segons la DOQ Priorat

Tot i això, la sequera no és l’única afectació a les vinyes. Els pics de temperatura entre 35 i 37 graus, també provoquen aquestes irregularitats en el comportament de la planta que la fa produir més o, fins i tot, tardar més a fer-ho.

Si es barregen aquestes dues variables, es provoca la situació particular que es viu a les vinyes d’aquestes dues comarques del sud de Catalunya. El president de la DOQ Priorat, Salus Álvarez, afirma que ja eren conscients d’aquestes incidències, però no es contemplava que es donessin alhora i amb tal rapidesa.

La DO Montsant reivindica la falta d’atenció històrica

D’altra banda, des de la presidència de la DO Montsant, Pilar Just ha reivindicat que les institucions catalanes només atenen les necessitats de la seva zona quan la situació es troba en un punt molt crític. En canvi, diuen, però, que les entitats treuen pit, per exemple, amb la qualitat dels seus productes per excel·lència, com és el cas del vi i del raïm, cosa que això neguiteja molt a tots els seus habitants.

Les denominacions esperen mesures viables i efectives

Ambdues denominacions són conscients que s’han de canviar algunes activitats agronòmiques, però s’ha demostrat que la vinya es pot adaptar perfectament al canvi climàtic realitzant dos simples actes, aportar aigua per a poder irrigar i mantenir l’excel·lència dels productes. A més, estan disposades a encarar tots aquests reptes, perquè a les dues comarques més del 90% de l’activitat econòmica està subjecta a la producció de vinya i raïm, ja bé sigui de forma directa o indirecta.

Les pluges dels darrers dies milloren la previsió

L’extrema situació de sequera és una realitat i els seus efectes, tal com expliquen els mateixos testimonis, també. Tanmateix, les pluges de la setmana passada, i el vent d’aquests dies, estan ajudant la pagesia a recuperar forces. Tot i que no ha plogut molt en quantitat, l’aigua ha estat bona per als arbres i per als fruits.

Fil de notícies

AGENDA

15 de Setembre

RELACIONATS