Des del desplegament de la zones de baixes emissions (ZBE) fins a la definició de la remodelació de l’àmbit del Carrilet o la zona sud del barri del Carme
Segon curs de l’Ajuntament liderat per Sandra Guaita i any de consolidació de diversos projectes que s’han de tirar endavant al llarg dels mesos vinents. Alguns ja estan definits, d’altres queda que es redactin i alguns compten ja amb veïns en contra. Analitzem en aquest informe el que cal fer a Reus el curs 2024-2025.
La mobilitat: tramvies, autobusos i trens
La mobilitat és un dels pilars del Reus del futur: des de l’arribada del tramvia i com es defineix a la ciutat fins a les noves infraestructures. Les obres de l’estació de Bellissens ja han arrencat i s’espera que s’acabin a finals del 2025 o principis del 2026. Una estació per la qual s’espera que cada dia hi passin fins a 2.000 passatgers des del primer dia.
A tocar de Bellissens, el projecte de trasllat de l’estació d’autobusos, amb una part del barri de Mas Iglesias en contra de la ubicació prevista en els primers documents que s’han publicat. Una plataforma veïnal s’ha organitzat per mobilitzar-se i reclamar que l’estació d’autobusos s’ubiqui a l’altra banda de la via del tren on creuen que es garantiria una major intermodalitat i on no afectaria una zona urbanitzada.
I si parlem de mobilitat, aquest també serà el curs de la posada en marxa de la zona de baixes emissions. Un projecte que s’implanta per llei en totes les ciutats de més de 50.000 habitants i que Reus ja ha començat a treballar. I al bell mig de tot el debat que generarà les ZBE, la vianalització de diverses zones. Després de la Raval de Santa Anna i de la zona al voltant de la plaça del Víctor, ara queda acabar de peatonalitzar l’àmbit del carrer Ample.
Projectes que s’inauguren i altres que es comencen a definir
A tocar d’aquesta zona, en els mesos que venen també s’han d’inaugurar equipaments, com el nou Centre Cívic Gregal, a la cruïlla entre el carrer Gaudí i el carrer Castellvell. Les obres han d’acabar a finals de mes, però no s’inaugurarà fins a principis de l’any vinent.
Juntament amb el Centre Cívic, queda per iniciar les obres de reforma del Bravium Teatre que permetran convertir l’emblemàtic espai del carrer de la presó en el tercer teatre municipal de la ciutat. I a la zona sud de la ciutat també espera Mas Iglesias poder acollir la nova escola bressol municipal anunciada ara fa un any per Canal Reus. Un equipament que fa anys que es reclama i que va ser projectada ara fa 14 anys, durant el darrer govern liderat pel PSC. En aquell temps també es va projectar el Pavelló del Molinet, a tocar d’aquesta zona, on de moment no s’ha avançat.
També en aquesta zona ha de començar a dibuixar-se la transformació de l’àmbit del Mercat del Carrilet. I un altre projecte que també espera avançar durant aquest curs i que també acumula un retard considerable és la reforma de l’àmbut sud del barri del Carme, a la zona de Sant Benet, on està prevista una inversió de 9 milions d’euros, la construcció d’un aparcament soterrat i també d’habitatges de protecció pública. En la mateixa línia avancen les obres de l’antiga Hispània, una de les inversions més importants de l’Ajuntament els darrers anys.
Val a dir que algunes d’aquestes qüestions depenen de la Generalitat, que estrena nou govern. El Molinet, l’estació d’autobusos o la reforma del barri del Carme en són alguns exemples.
Altres qüestions que cal posar sobre la taula
Però no tot són obres i projectes… hi ha qüestions que són sobre la taula que no veuran com es talla una cinta. I d’altres problemàtiques que també fa anys que sobrevolen alguns dels pilars socials de la ciutat.
En aquest aspecte aquest pot ser el curs on es decideixi el futur del Club Natació Reus Ploms. Aquesta passada setmana explicàvem a Canal Reus que el projecte que havia de construir una residència en terrenys del club i que havia de permetre eixugar el deute que arrossega l’entitat i modernitzar les instal·lacions havia quedat suspès. L’economia del Ploms penja d’un fil perquè depèn de desencallar el deute i de millorar els equipaments per cridar nous associats.
D’altra banda, i en un altre ordre de coses, l’Ajuntament també s’enfrontarà a una vaga de treballadors del servei de recollida d’escombraries i neteja viària de la ciutat. Una aturada que coincidirà amb la Festa Major de Misericòrdia. El problema no depèn directament de l’Ajuntament que de moment es posa de perfil. Els treballadors, però reclamen que intervingui per evitar una vaga que en res ajudarà a la ciutat.