El preu del material escolar torna a assolir xifres rècord

per: Paula Jansà

En els últims quatre anys, el cost dels llibres de text ha augmentat més d’un 30% i Catalunya és ja la tercera comunitat autònoma on les famílies gasten més diners en material escolar.

La tornada a l’escola ve sempre lligada a un sobreesforç per part de les famílies que, després de les vacances d’estiu han de fer una gran inversió en l’educació dels seus fills i filles.

Des de l’AFFAC, l’Associació Federada de Famílies d’Alumnes de Catalunya, assenyalen que lluny d’avançar cap a la gratuïtat escolar s’estan fent passes enrere i les famílies cada vegada han d’assumir més costos que haurien de recaure sobre el Departament d’Educació de la Generalitat.

Sense anar més lluny, segons dades de l’OCU, l’Organització de Consumidors i Usuaris, Catalunya se situa enguany com la tercera comunitat autònoma amb més despesa en educació per família, amb una mitjana de vora els 2.700 euros, tot i que aquesta varia molt en funció del tipus de centre i el curs, entre quotes, menjador, extraescolars, llibres i material.

Augmenta un 30% el preu dels llibres escolars en els últims anys

A tall d’exemple, des de Canal Reus hem volgut visitar una llibreria reusenca. Un lot de llibres de tercer de primària amb 14 llibres, el 2021 costava 345 €, és a dir, 24,67 € el llibre. La mateixa editorial, enguany amb 12 llibres té un preu de 386 €, és a dir, més de 32,19 € el llibre, la qual cosa suposa un augment, en només tres anys d’un 30% un lot de llibres escolars. Això tenint en compte que, en els llibres de primària hi ha un mercat lliure. Si ens fixem ara amb batxillerat on totes les editorials tenen preus estipulats, veiem que l’increment és d’un 10% aquests últims anys, costant el mateix llibre 39,59 € el 2021 i 43,60 € el 2024. Un increment que des de les llibreries consideren “raonable” tenint en compte els augments per la inflació.

Tanmateix, des del sector, assenyalen que les pujades no són iguals per totes les editorials, on alguns grans grups han tingut una política més moderada mentre que altres editorials han incrementat moltíssim el cost dels seus llibres.

El val escolar també s’ha reduït

A més, enguany a aquesta pujada també se li suma que el val escolar ha disminuït i ha passat de ser de 100 euros a 60. Una mesura que, tot i que arriba a més alumnes, des de les associacions de mares i pares creuen que no és beneficiosa perquè no té en compte les desigualtats que hi ha entre les famílies ni les quotes dels centres que no són uniformes.

Amb tot, insisteixen que continuaran lluitant perquè hi hagi una xarxa única, amb igualtat de condicions per a tothom totalment gratuïta que ajudi a eliminar les barreres d’accés i la segregació escolar.

Fil de notícies

AGENDA

28 de Setembre

RELACIONATS