Els pobles del Baix Camp comencen a fer pous nous per tenir aigua

per: Paula Montalvo

La falta d’aigua a pantans i l’encara inexistent connexió amb el CAT està provocant falta d’aigua en molts pobles de l’interior

La suma entre la poca pluja i els mesos que s’acumulen sense aigua provoca que no només els pantans s’estiguin assecant, sinó que també ho fa el subsol. Pobles que abans s’abastien dels seus propis pous o també del Pantà de Riudecanyes, ara mateix no tenen d’on treure l’aigua.

És per aquest mateix motiu que el seu recurs és construir nous pous. A través d’estudis que indiquen on hi ha possibilitats de trobar aigua, perforen el terra fins a grans profunditats a l’espera de trobar aquest recurs.

Riudecanyes continua buscant aigua

A Riudecanyes, per exemple, i per tercera vegada en aquest darrer any, fan l’intent de trobar aigua sota terra. Fa un mes que es recomana no beure ni cuinar amb l’aigua de l’aixeta atesa la terbolesa causada pels tractaments de potabilització i reducció dels nivells de manganès. I l’Ajuntament ha hagut de fer-se càrrec del repartiment de garrafes d’aigua entre els veïns. Un sobrecost aproximat d’uns 5.000 euros mensuals.

Aquest tercer pou ja ha arribat a una profunditat de més de 250 metres, i des de l’Ajuntament estan esperançats. Ernest Roigé, alcalde del municipi, explica que uns estudis apunten a la possibilitat que hi hagi aigua sota terra a tocar de l’aparcament municipal. En cas de no trobar-ne, però, no dubtaran a perforar i intentar-ho en altres localitzacions.

Riudecols ja compta amb aigua

Un cas diferent és Riudecols. Ja fa més d’un any que s’han de subministrar a través de cisternes d’aigua, i a mesura que han passat els mesos ha anat augmentant. Sobre uns 35.000 euros mensuals.

En aquest cas, van trobar aigua a la primera. El pou ja està fet, als afores del poble, i esperen poder-lo connectar a un dels dos dipòsits municipals. Però no és la solució definitiva, saben que la salvació és la connexió amb el CAT.

Riudecols està ara pendent de les autoritzacions de l’Agència Catalana de l’Aigua i del Departament de Salut perquè l’aigua es pugui consumir, encara que les analítiques, asseguren, han sortit bé.

AGENDA

28 de Setembre

15 de Setembre

RELACIONATS