Illa promet, des del Priorat, 70 milions en ajudes per la sequera a tot Catalunya

per: Clara Marquiegui, Paula Jansà

Uns 150 prioratins es mobilitzen a Cabacés durant la visita d’Illa per anunciar un paquet d’ajudes per la sequera al Priorat

sequera al Priorat
El Govern anuncia més de 70 milions en ajuts al Priorat per la sequera

La situació de sequera al Priorat, sumada als incendis de la setmana passada, han comportat, aquest divendres, la visita de president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa a la comarca. Precisament a Cabacés, el municipi més afectat pel foc, és on Illa, juntament amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig.

S’han reunit amb els principals actors polítics, socials i econòmics de la comarca i han anunciat un Pla de Resposta Urgent contra la Sequera per resoldre la greu situació que pateix la comarca i revertir el dèficit hídric que ofega la zona. El Pla compta amb una inversió de més de 70 milions d’euros en ajudes contra la sequera arreu de Catalunya, amb el Priorat entre les comarques que, a priori, se’n poden beneficiar més, i s’estructura en tres grans blocs.

Per una banda, ajudes a les explotacions agrícoles afectades per la mancança d’aigua, per l’altra, inversions en projectes per resoldre a mitjà termini els reptes hídrics que viu la zona i, finalment, accions necessàries per a resoldre les conseqüències dels recents incendis.

Anuncien, des del Priorat, a 70,8 milions d’euros contra la sequera

Es posa en marxa una nova ajuda de 70,8 milions d’euros per pal·liar els efectes devastadors de la sequera, un ajut que beneficiarà el Priorat en una magnitud que encara s’ha de concretar. Els ajuts també arribaran a aquelles zones de regadiu que no han tingut accés a l’aigua de reg. Les explotacions agrícoles de la comarca del Priorat, de fet, podrien ser-ne les principals destinatàries.

Està previst que uns 1.100 propietaris de 5.360 hectàrees d’explotacions es beneficiïn d’aquestes mesures i l’import que rebrà cadascun estarà relacionat tant amb l’extensió de la seva explotació com amb el tipus de cultiu.

Val a dir que el Govern ha remarcat que el termini de pagament està fixat en el 31 de desembre de 2024. Una acció de la qual Illa ha subratllat la rapidesa per a intentar evitar un desastre econòmic a la comarca.

sequera al Priorat
Uns 150 manifestants han fet saber la seva indignació durant la visita d’Illa

Xiulada multitudinària al president Illa

Coincidint amb l’arribada del president Illa a Cabacés, pagesos i veïns de tota la comarca s’han fet sentir. Amb l’arribada del president, unes 150 persones s’havien aglutinat ja al voltant de l’Ajuntament. El seu reclam ha estat cantat a l’uníson: “Volem aigua”.

Alguns representants de plataformes en defensa de la comarca han estat clars. És el cas de Joan Vaqué, president de Prioritat: “Reclamem justícia, volem aigua. Ens furten aigua del Siurana i això s’ha de revertir urgentment. Si no podem gestionar els nostres recursos, què fem? Els pagesos i els pobles es queden sense aigua, les basses estan buides… necessitem aigua”.

Entre els manifestants també hi havia membres de Revolta Pagesa, com productors vinícoles i membres de les denominacions d’origen de la comarca. De fet, el president Illa ha marxat quan ha acabat la compareixença de premsa, però el conseller Ordeig s’ha quedat per mantenir una reunió, que no estava prevista, amb diversos d’aquests agents territorials.

Al Pla de Resposta Urgent s’hi sumen altres ajuts

A més del paquet de mesures amb 70 milions d’euros de pressupost, el Govern també ha anunciat altres línies d’actuació. Es desbloquegen les ajudes a les cooperatives, un paquet de 19 milions d’euros que ha de permetre impulsar projectes fins al 2027. La Generalitat preveu que fins a nou cooperatives prioratines es beneficiïn d’1,5 milions d’euros per a projectes d’intercooperació.

A més, l’Institut Català de Finances ha d’activar dues línies de finançament, una per a l’agroalimentació i una per a préstecs d’agroliquiditat amb un pressupost de 40 milions d’euros. Més enllà dels ajuts econòmics, també s’han plantejat altres actuacions materials.

Segons ha anunciat el Govern, s’han accelerat els terminis de la connexió de la Comunitat de Regants del Garrigues Sud amb la del Riu Montsant. Una infraestructura que hauria de quedar enllestida més d’un any abans del previst i culminar a principis del 2026.

A aquesta instal·lació se n’hi sumarà una altra, pressupostada en uns 76 milions d’euros, l’ampliació de l’àmbit de regadiu de la comunitat de regants del Baix Priorat. Es tracta d’un projecte reclamat per la zona i que, segons detalla la Generalitat, serà una realitat si s’assoleix el percentatge d’adhesió de beneficiaris necessari. Permetria regar unes 2.500 hectàrees situades entre Bellmunt i Alforja, el que es coneix com a Priorat antic.

El Govern també abordarà els efectes dels incendis

A més de la sequera al Priorat, la comarca també ha sigut víctima, fa tot just una setmana, d’un altre problema: els incendis. En aquest sentit, el president Illa ha anunciat actuacions a les zones de més risc d’erosió. S’han d’arreglar camins i reduir la càrrega combustible a la zona incendiada.

Es dotarà el Consell Comarcal del Priorat d’un nou tècnic de protecció civil i es vol incrementar la presència i la coordinació de cossos policials i Agents Rurals. Tot plegat, segons Illa, s’aplicarà durant tot l’any i en paral·lel a altres campanyes de conscienciació i pedagogia.

Fil de notícies

AGENDA

28 de Setembre

RELACIONATS