Resignació comercial després d’un any d’obres a l’antiga Hispània

per: Clara Marquiegui, Jordi Olària Gras, Joel Gomis Cos

El projecte ha de tancar la primera fase, l’obra civil de l’aparcament, durant els pròxims mesos

El novembre de 2023, el pàrquing de zona blava de l’Antiga Hispània va quedar tancat als vehicles per començar les obres de transformació d’aquesta entrada al centre de Reus. El projecte de canvi inclou un nou pàrquing municipal de 3 plantes, amb unes 340 places, com també l’ordenació de l’espai comú i quatre edificis de pisos.

Pel que fa als habitatges, hi haurà 60 pisos nous de protecció oficial (48 gestionats per REDESSA i 12 per l’operador privat, però seguint criteris d’habitatge protegit) i 3 pisos de mercat lliure. L’empresa Garcia Riera és l’encarregada d’executar les obres, amb un pressupost d’adjudicació de més de 19 milions d’euros.

Les obres tenen diferents fases. La primera, que hauria d’acabar a finals d’aquest 2024 o a inicis de 2025, és l’obra civil del pàrquing. La segona s’allargarà vuit mesos més i seran les obres al pàrquing per a instal·lacions. La tercera anirà en paral·lel a la segona i serà de 22 mesos per construir els blocs de pisos.

Afectacions al trànsit i llargues cues de cotxes

Més enllà de les afectacions en comerços i veïns provocades pel tancament de l’aparcament de zona blava, el carrer de Josep Maria Arnavat i Vilaró, que connecta la Riera de Miró amb la plaça de la Puríssima Sang, ha quedat tallat al trànsit en moments puntuals. A més, l’entrada i sortida de camions a les obres genera, sovint, llargues cues de cotxes des de la plaça d’Antoni Villarroel i fins al Raval del Pallol.

La falta d’aparcament redueix el pas de clients

El tancament de la zona blava, i les diverses afectacions viàries causades per les obres, han impactat de forma directa en bona part dels comerços d’aquesta entrada al centre de la ciutat. Des de Canal Reus hem volgut realitzar un seguit d’enquestes per conèixer com han viscut aquest primer any de desenvolupament de les obres, des de les botigues.

La crispació a molts comerços de la zona és evident. Una tensió que, segons exposen els mateixos botiguers i propietaris de negocis del centre, també ha estat causada per la falta d’atenció i d’alternatives per part de l’Ajuntament de Reus.

AGENDA

RELACIONATS