El Bus x tu ha de cobrir tot Reus el 2026

per: Jordi Olària Gras

L’autobús a demanda incrementarà la flota per ampliar la cobertura actual i implantar el Bus x tu a la zona sud

Bus x tu
Imatge d’arxiu d’un microbús del servei de Bus x tu

El Bus x tu, el servei de bus a demanda de Reus cobrirà tota la ciutat l’any 2026. Aquesta és la previsió de Reus Transport, que comprarà quatre microbusos elèctrics durant el 2025 per ampliar el servei. La presidenta del consell d’administració de Reus Transport, Marina Berasategui, explica que “els resultats que ha tingut a la zona nord inicialment han sigut molt i molt satisfactoris, i ens veiem amb cor d’implantar el servei”.

El Bus x tu cobrirà els polígons industrials de Reus

La també regidora d’Urbanisme aclareix que s’amplia “no només territorialment, sinó per l’origen de la demanda; és a dir, residents que es vulguin apropar al centre i gent que visqui a Reus i pugui arribar amb més facilitat al seu lloc de treball”. Per una banda, s’ampliarà el servei a la zona nord, que ara fa parada al Pinar, el passeig Nord, les urbanitzacions Sant Joan i Xalets Quintana i el Cementiri.

Bus x tu
Zones de cobertura del Bus x tu actuals i futures

Amb l’ampliació del servei s’arribarà, també, als polígons Granja Vila, Dyna i Nirsa. La següent fase ha de cobrir la zona sud i oest de la ciutat, amb els polígons Mas de les Ànimes i Agro-Reus, les urbanitzacions Blancafot i Aigüesverds, la Residència Marinada i els instituts Horticultura i Villablanca. Per aquesta nova línia la parada serà la Biblioteca Xavier Amorós, on ja paren els autobusos interurbans.

Reus Transport comprarà 8 autobusos durant el 2025

Pel que fa al servei ordinari de Reus Transport, Berasategui subratlla que “el bitllet senzill ja és una excepció”. De fet, les dades de l’empresa municipal indiquen que només un de cada deu viatges —un 10,64%— es fan amb bitllets senzills. Vora tres de cada deu —un 32,97%— els fan persones amb abonaments gratuïts, com la targeta daurada, i més de la meitat, usuàries d’abonaments multiviatges.

És per això que, tal com va avançar Canal Reus, l’empresa municipal centrarà la pujada principal de preu en el bitllet senzill. Berasategui exposa que “el que pretenem és impulsar que la gent adquireixi abonaments multiviatge i sigui usuària habitual del transport públic i no esporàdica”. A més dels quatre microbusos elèctrics per al Bus x tu, Reus Transport també comprarà quatre nous autobusos híbrids de 12 metres de llargada per ampliar el servei de les línies regulars al llarg del 2026.

Reus Transport
Dades de passatgers als autobusos municipals de Reus

El nombre de passatgers als autobusos de Reus, a l’alça

Aquest reforç respon a la tendència a l’alça de les xifres de passatgers, enteses com el nombre de viatges que es validen, siguin d’una mateixa persona en diferents moments, o de persones diferents. L’any 2023 es van recuperar les dades prèvies a la pandèmia —2,7 milions de passatgers—, i fins al setembre del 2024 se n’han registrat 2,4 milions.

Suposa un increment del 20%, un augment que, si es manté, permetria tancar el 2024 amb 3,2 milions de passatgers. De cara al 2025, la previsió de l’empresa municipal és superar els 3,5 milions de passatgers.

AGENDA

RELACIONATS