El Cementiri de Reus torna a acollir les visites teatralitzades

per: Mireia Jansà Mata, Jordi Olària Gras

La Gata Borda encarna reusencs il·lustres i anònims enterrats al Cementiri de Reus per reivindicar-na la història i el patrimoni

cementiri de Reus
Imatge d’un dels passis de les visites nocturnes i teatralitzades al Cementiri de Reus

El Cementiri de Reus s’ha convertit, un any més, en escenari de les visites nocturnes i teatralitzades de La Gata Borda. En grups de 50 persones, cadascuna amb la seva espelma, i amb la mateixa il·luminació tentinejant embolcallant el recinte s’han fet, aquest dimarts, els primers tres passis dels nou que es faran fins dijous.

Setze anys després de la primera edició, la proposta continua cultivant un èxit desmesurat. Enguany es van rebre més de 2.300 sol·licituds per cobrir les 450 entrades que hi ha disponibles per als nou passis en total. Una mostra de la consolidació de l’activitat que, tot i que manté la mateixa dinàmica, també viu entre una edició i la següent i, de fet, ha anat evolucionant els últims anys.

Les històries personals guien les visites nocturnes del Cementiri de Reus

La directora de La Gata Borda, Ester Cort, explica que amb l’arribada de l’actual direcció dels Serveis Funeraris, “hi havia un interès per les històries personals, que també s’adiu més a allò que a mi m’agrada explicar”. “Jo penso que l’arquitectura ja es veu i, per tant, podem parlar de les històries que ens passen i amb les quals ens podem sentir reflectits”.

Des dels Serveis Funeraris municipals, aquestes visites suposen reafirmar l’aposta per reivindicar el patrimoni del Cementiri de Reus. El valor històric, arquitectònic i artístic del recinte pren especial relleu a través d’alguns mausoleus i espais concrets. És per això que, com ha exposat aquest mateix dimarts la regidora responsable dels Serveis Funeraris de Reus i Baix Camp, Montserrat Flores, “avui és un acostament molt suggerent al cementiri”.

Alhora, ha recordat que “també hi ha les visites diürnes entre gener i juny, amb una visita convencional, d’explicació clàssica i de dia, es pot veure tot el que ara recorrem amb un aspecte molt més suggeridor i viscut”. El patrimoni que es pot veure en aquestes visites és el que ha valgut, al Cementiri de Reus, diversos reconeixements d’àmbit estatal.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS