Un avís de Comaigua prohibeix consumir i cuinar amb aigua de l’aixeta per excés de trihalometans
Nou comunicat als veïns de Riudecanyes en relació al consum d’aigua. Des de Comaigua se’ls informa que els darrers anàlisis que s’han fet a l’aigua d’aixeta del municipi, presenta concentracions de trihalometans superiors a la normativa vigent, i que per tant, “no és apta ni pel consum humà ni per cuinar”.
Segons indica l’OMS, “els possibles efectes adversos sobre la salud dels trihalometans serien ocasionats principalment per exposicions prolongades en el temps, i no per exposicions puntuals”.
El comunicat també indica que “s’estan fent actuacions per reduir aquests valors i es preveu que la incidència es resolgui en un període curt de temps“. No obstant, si la situació s’allargués o augmentessin els valors d’aquest paràmetre, “s’informaria immediatament als veïns, fent arribar les recomanacions que fossin necessàries”, afegeix el document. De la mateixa manera, s’informarà quan la situació es normalitzi.
El problema no és nou
De fet, no és la primera vegada que es detecta aquest tipus de contaminació a l’aigua de l’aixeta de Riudecanyes. El passat setembre els habitants de la població van viure un episodi similar, on se’ls recomanava, inclús, fer dutxes curtes per reduir les exposicions del cos a aquest component.
Què són els trihalometans?
Els trihalometans són uns subproductes que es poden formar a l’aigua de consum humà com a conseqüència del procés de cloració per a la desinfecció de l’aigua captada. Els seus valors depenen de la concentració de matèria orgànica, de la presència de determinats ions, de la temperatura i del pH.