L’Observatori de la Qualitat de l’Aire presenta les dades del 2023

per: Clara Marquiegui

L’estudi, impulsat per Repsol, conclou que l’any 2023 només un 1% de les immissions del producte butadiè van superar el límit contaminant establert per l’observatori.

Des de fa 6 anys, Repsol, amb el suport de la URV, l’AEQT i l’Institut Cerdà, impulsa l’Observatori de la Qualitat de l’Aire. Un projecte que avalua la presència de Compostos Orgànics Volàtils al Camp de Tarragona. Concretament, observa les immissions, que són la concentració del contaminant en cada punt del territori, és a dir, el que respiraria una persona en aquell punt

Les mostres de benzè

Un dels compostos a seguir és el benzè, que és l’únic que està controlat per normativa europea. Pel que fa al darrer any, el valor mitjà anual en les diferents poblacions no supera els 2 micrograms per metre cúbic (µg/m³), una xifra que queda molt per sota dels 5 que marca el Reial decret 102/2011.

Les mostres de butadiè

D’altra banda, aquest 2023 és destacable que s’ha tornat a fer una avaluació continuada de les immissions del compost 1,3 butadiè durant un any sencer mitjançant un cromatògraf en línia instal·lat al Morell i un altre en proves a Constantí. Això ha permès anar més enllà del valor mitjà anual i poder tenir registrades les puntes episòdiques de contaminant.

Tenint en compte que la legislació no estableix un límit per a aquest compost, l’observatori va determinar un valor de referència contaminant en 20 µg/m³. Un llindar que només s’ha superat en 1% de les ocasions, a diferència del 2022 que va ser en un 2% dels casos.

D’aquesta manera, en cas de detectar-se una punta s’activa un protocol, a través del qual s’analitza si el succés té alguna relació amb la indústria química. Els diversos agents implicats, que ja sumen prop d’una vintena d’actors de la zona, asseguren que l’objectiu és poder millorar la qualitat de l’aire any rere any.

Més mostres de compostos

A banda del benzè i l’1,3 butadiè, que segons normatives tenen una toxicitat elevada, l’observatori analitza una seixantena de compostos orgànics volàtils més presents al Camp de Tarragona.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS