La Guàrdia Civil ha detingut 22 persones, acusades dels delictes de pertinènça a organització criminal, contra els recursos naturals i el medi ambient i també falsetat documental
La Guàrdia Civil, en el marc de l’Operació “Rifiuti”, ha detingut i investigat 15 persones físiques i set jurídiques pertanyents a una organització criminal internacional dedicada al tràfic il·legal de residus d’origen urbà. Diàriament, es dipositaven de manera descontrolada tones de residus urbans de tota mena, incloent-hi residus perillosos i tòxics, en localitats de Tarragona i Cuenca procedents d’Itàlia. Les persones investigades havien cobrat més de 19 milions d’euros des de 2021 procedents d’empreses de tractament de residus italianes, que haurien contractat els seus serveis per desfer-se dels residus. A aquestes persones se’ls acusa de diversos delictes de pertinença a organització delictiva, contra els recursos naturals i el medi ambient i falsedat documental.
Elevades quantitats de residus procedents d’Itàlia
Les investigacions van començar després de detectar l’entrada de residus a Espanya la documentació dels quals podria estar falsificada i que serien destinats a abocadors sense haver estat tractats prèviament. Les primeres indagacions van permetre identificar una sèrie d’empreses interrelacionades i amb seu a Catalunya i Castella-La Manxa que comerciaven a grans nivells amb residus italians. Es va poder verificar que desenes de camions entraven a les instal·lacions de gestió de residus controlades per l’organització, però que, en lloc de sotmetre la càrrega a processos de valorització, era redirigida directament a abocadors. Aquestes quantitats de residus urbans d’origen italià abocades il·legalment en abocadors espanyols haurien superat les 40.000 tones a l’any des del 2021.
Preus més baixos a Espanya per a la gestió de residus
Malgrat que les empreses italianes eren contractades per a la gestió de residus urbans, aquestes derivaven la seva eliminació a Espanya per estalviar costos, la qual cosa hauria reportat uns ingressos milionaris a costa de la hisenda italiana. S’estima que l’organització criminal hauria ingressat més de 19 milions d’euros en els últims quatre anys. Aquestes pràctiques contravenen la legislació i els sistemes de control mediambientals, el principi dels quals resideix en el principi de proximitat i en què cada país s’ha de fer càrrec dels seus residus.
Espanya no pot admetre l’entrada d’aquest tipus de residus per a la seva eliminació en abocadors, sent obligació de les autoritats italianes la gestió i eliminació de residus generats en nuclis urbans. Per això, el procediment consistia a interposar una sèrie d’empreses entre el productor italià i l’abocador espanyol, que simulaven diferents tractaments i operacions mai realitzades, perquè, almenys en l’àmbit documental, semblés que tot es feia d’acord amb la legislació vigent. Això també garantia que l’autoritat de control espanyola, l‘Agència de Residus Catalana, expedís les autoritzacions pertinents esquivant tota mena d’oposició.
El resultat és que diàriament s’enterraven en abocadors situats a les províncies de Tarragona i Conca tones de residus urbans de tota mena procedents d’Itàlia, incloent-hi residus perillosos i tòxics, cosa que pot generar danys als ecosistemes i a la salut de les poblacions veïnes.
S’han realitzat cinc entrades i registres en seus de persones jurídiques de Lleida, Constantí i Riba Roja d’Ebre, a Tarragona, i Almonacid del Marquesado, a Conca, on s’ha intervingut material informàtic divers i s’han pres mostres dels residus traslladats, que ajudaran a continuar amb l’esclariment dels delictes.
L’autoritat judicial ha ordenat el bloqueig dels immobles i comptes bancaris dels investigats que formen part del patrimoni obtingut mitjançant l’activitat il·lícita, amb vista a una futura restitució del dany causat.
Una de les prioritats de la Unió Europea
El maig de 2021, el Consell de la Unió Europea va adoptar les prioritats en matèria de lluita contra la delinqüència greu i organitzada durant el cicle 2022-2025 (EMPACT). Es van adoptar deu prioritats, entre les quals es troba la dels delictes contra el medi ambient. I com a objectiu, desarticular les xarxes criminals implicades en totes les formes de delictes contra el medi ambient, concentrant-se especialment en el tràfic de residus i de flora i fauna salvatge. També en les xarxes criminals i els empresaris amb capacitat per infiltrar-se en estructures empresarials legals de nivell alt o per crear empreses pròpies amb la finalitat de facilitar els seus delictes.
Aquest tipus de delinqüència creix a un ritme comprès entre el 5% i el 7% anual, essent la quarta activitat criminal més important del món, després del tràfic de drogues, el tràfic de persones i la falsificació. L’operació ha estat dirigida pel Jutjat d’Instrucció nº 4 de Tarragona i desenvolupada per la Unitat Central Operativa de Medi Ambient (UCOMA) de la Capitania del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil i ha comptat, a més, amb el suport d’Europol. També hi han participat unitats de la Guàrdia Civil de Lleida, Tarragona i Cuenca.