Famílies de Reus asseguren que el Departament d’Educació es planteja fusionar i tancar centres
Actualment, Reus té 19 escoles públiques, nou d’elles amb només una línia: l’Escola Cèlia Artiga, Els Ganxets, La Vitxeta, Misericòrdia, Montsant, Mowgli, Pompeu Fabra, Prat de la Riba i Rosa Sensat.
Alhora, en els últims 15 anys, la natalitat ha caigut en picat a la ciutat assolint mínims històrics, amb gairebé la meitat de naixements respecte al 2008. Mentre que aquell any van néixer més de 1.500 infants, el 2013 aquestes xifres es van reduir una tercera part. L’any 2018, aquesta tendència va continuar a la baixa fins a situar-nos on som avui dia, una mica per sobre dels 800 naixements. De fet, les xifres d’aquest 2023, l’últim any del qual es té constància, són les més baixes de l’últim mig segle.
Tot plegat, a Reus es tradueix, com dèiem, amb la meitat de les escoles públiques amb una sola línia. De fet, de cara al pròxim curs, segons apunta el Departament d’Educació, les ràtios en la gran majoria de centres es reduirà molt significativament, i no superaran els 17, 18 o 19 infants per classe.
El Departament d’Educació s’estaria plantejant tancar i fusionar escoles
Això suposa un escenari molt incert, davant el qual el Departament d’Educació busca solucions per assolir un model educatiu més eficient i sostenible. És per això, que tal com han explicat a algunes famílies en una reunió que va tenir lloc la setmana passada, de cara al curs 26/27, el Departament obre la porta a plantejar futures fusions d’escoles. “Ens van explicar quin és el plantejament de cara a la planificació de la ciutat de Reus. Enguany s’han reduït molt les ràtios per no sortir amb molta sobreoferta, però que això no es pot tornar a repetir perquè no és sostenible ni eficaç i consideren que de cara a anys vinents el plantejament que s’ha de fer és tancar escoles i potser fusionar-ne d’altres”, explica Mercè Vallverdú, presidenta de l’AMIPA de La Vitxeta i assistent a la reunió.
Les famílies també asseguren que es va insistir en el fet que la prioritat del departament és fer pedagogia perquè la ciutadania entengui la situació i els canvis derivats de la davallada de la natalitat a la ciutat. “No ens ho van explicar com un secret. La directora ens va dir que això és una idea general i una línia d’actuació de la conselleria i que miraran de fer pedagogia durant aquest curs tant a famílies com a direccions. Volen que ens fem a la idea que potser s’hauran de tancar diverses escoles a la ciutat de Reus”.
Educació explica que treballa en una “planificació equilibrada”
Preguntats per Canal Reus, el Departament d’Educació ha explicat que el que va traslladar a les famílies és la necessitat de planificar a mitjà i llarg termini, incorporant la matrícula viva en la planificació, i seguint allò que marca el Pacte contra la Segregació en un context de davallada demogràfica a tot Catalunya, que en el cas de Reus és, segons apunten, força acusada. A més, en el context de la nova zonificació, estrenada enguany, també es va comunicar que de cara a la preinscripció del curs 26-27 caldrà analitzar les dades per continuar treballant en una planificació equilibrada.