La comissió de desembassament aprova transvasar un hectòmetre cúbic d’aigua de Siurana a Riudecanyes

per: Marc Càmara, Mireia Jansà Mata

La comissió no ha pres la decisió de forma unànime i ara caldrà que l’Agència Catalana de l’Aigua ho aprovi definitivament

Pantà de Riudecanyes abril 2025

Aquest dilluns s’ha aprovat un desembassament d’aigua del pantà de Siurana al de Riudecanyes. Tot i que encara falta el sí definitiu de l’Agència Catalana de l’Aigua, la comissió de desembassament ha aprovat (tot i que no per unanimitat) un transvasament d’un hectòmetre cúbic d’aigua del Priorat al Baix Camp, el que representa una tercera part del que hi ha a Siurana actualment.

Els pagesos reclamen que aquesta aigua sigui per al rec, tot i que contemplen que una tercera part pugui acabar a Reus. En un comunicat asseguren que “com a política de país, cal que es prioritzi l’ús agrari de l’aigua per garantir la pervivència de la pagesia com a col·lectiu essencial que és“. En aquest sentit, i per a aquesta zona del país, insisteix que s’accelerin les obres dels projectes de reg compromesos al Priorat i la màxima celeritat per disposar com més aviat millor d’aigua regenerada per al reg provinent de la depuradora de Reus.

Els ecologistes, per la seva banda, també apunten cap a Reus i reclamen que es fiscalitzi on anirà l’aigua transvasada. Andreu Escolà, membre del GEPEC, assegura que “ens agradaria que l’aigua es desembassés quan Siurana es trobés al 60% de la seva capacitat. Ara mateix és a la meitat“. I assegura que “Reus ha assegurat que no renunciarà a l’aigua. I per això hem demanat a l’ACA que fiscalitzi que l’aigua vagi als pagesos. Sinó, que no surti de Siurana“, ha dit.

Segons Escolà, l’ACA ha augmentat les reserves del pantà de Siurana amb previsió al que ha anat passant aquests anys. Tant pel que fa als regants, com al Topograpo (mancomunitat intermunicipal formada pels municipis de Torroja del Priorat, Gratallops, Poboleda i Porrera) i també al cabal ecològic.

Dubtes sobre l’entrada d’aigua

Des del GEPEC també sembren el dubte al voltant de l’entrada d’aigua durant els dies de pluja d’aquesta primavera. Segons Escolà, “els dies que ha plogut bé, entrava el triple d’aigua al pantà de Riudecanyes que al de Siurana“. I posa xifres: “800 litres per segon al pantà del Priorat mentre que a Riudecanyes hi entrava l’aigua del barranc de l’argentera més el cabal no controlat“. El que no s’explica Escolà és perquè hi ha la mateixa aigua als dos pantans, i proposa dues opcions, “o bé Riudecanyes té massa fuites, o bé s’ha subministrat aigua i l’ACA no ho sap”.

AGENDA

RELACIONATS