
Aigües de Reus ha adjudicat un estudi per a la inspecció de totes les estructures i edificis que conformen l’Estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) amb l’objectiu de valorar possibles lesions o patologies que pugui tenir l’obra civil, així com les possibles causes, i actuar en conseqüència. L’actual EDAR de Reus va entrar en servei a principi dels anys 80 del segle passat, com a successora de la primera EDAR de l’Estat espanyol, estrenada als anys 30, amb la qual cosa hi ha parts de la infraestructura que presenten certes debilitats pel pas del temps i el seu ús intensiu.
L’EDAR ja va ser sotmesa a un estudi i valoració d’aquest tipus l’any 2005, que va servir per identificar les inversions de manteniment i reparació que calia dur a terme i determinar-ne la urgència. El que es vol fer ara és actualitzar aquest informe i quantificar el cost de les actuacions que és necessari emprendre. L’empresa adjudicatària ha estat TENGI Consultoria Tècnica SL. L’empresa té tres mesos per a la realització del treball.
La inversió s’emmarca en el Pla de Reposicions i Millores del sistema de sanejament de Reus, el finançament del qual recau en l’ACA, com a administració hidràulica responsable de les polítiques de sanejament arreu de Catalunya i com a receptora del cànon de l’aigua (que tots els ciutadans paguen en la seva factura).
L’estudi té com a objectiu garantir el correcte funcionament de l’EDAR en tot moment i la seva vida útil, ja que és una peça fonamental en el sistema de sanejament “en alta” de la ciutat, que configuren el conjunt d’instal·lacions destinades a conduir i tractar les aigües residuals. Formen part del sistema de sanejament de Reus l’estació de depuració d’aigües residuals, les estacions de bombament i els col·lectors “en alta”.
“L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals i tot el sistema de sanejament requereix un important manteniment, així com d’una renovació i millora continuada”, explica el regidor responsable del servei, Daniel Rubio. “És en aquest sentit que cal no abaixar la guàrdia per tal de garantir que no hi ha errades ni imprevistos en una infraestructura que és vital per al dia a dia de la ciutat. La depuradora no para mai”, afegeix el regidor.
Apunt històric
Reus compta amb depuradora des d’abans de la guerra civil (1936-1939), després que el projecte s’aprovés el 1935 i les obres s’iniciessin el 1936. El gran mèrit de la depuradora del Molinet, a banda d’haver estat la primera de l’Estat i d’haver-se construït i posat en funcionament durant la guerra, és el fet que va ser pensada i dissenyada per a la utilització de tots els seus subproductes per tal que el cost de la inversió i l’explotació fos el més baix possible. Així, l’aigua depurada es venia per al reg; el fang orgànic digerit i secat es venia com a fertilitzant agrícola; i el biogàs es venia a la fàbrica del gas, que l’utilitzava per a l’enllumenat públic i altres usos domèstics i industrials.
Això va fer que la depuradora arribés a obtenir beneficis d’explotació, que van poder-se dedicar al manteniment de les instal·lacions, amb la qual cosa va estar en funcionament fins a la dècada dels anys 70, durant tot el seu cicle de vida útil. El bon funcionament de la depuradora va fer que, a principi de la dècada dels anys 60, s’ampliés, tot triplicant la seva capacitat. Fins que va ser substituïda a final de la dècada dels 70 per l’actual depuradora de Porpres, també de promoció municipal.