El director de VilaWeb ha estat el primer convidat d’un cicle de converses sobre el futur digital dels mitjans organitzat pel Club Media del Círcol de Reus

Vicent Partal és un pioner. Fa més de tres dècades que va impulsar el primer noticiari en línia i dirigeix el primer digital del país des de fa trenta anys, anys abans de la creació de Google. VilaWeb és un referent periodístic que s’ha sabut emmirallar en els grans diaris del món i ha liderat una transformació que, tard o d’hora, tots els mitjans han hagut de fer.
Partal ha inaugurat aquest dilluns un cicle de xerrades sobre el futur dels mitjans en l’era digital. Un cicle, organitzat pel Club Media del Círcol de Reus, que comptarà entre altres amb Neus Tomàs o Ferran Casas en les setmanes vinents.
El director de VilaWeb va desgranar al llarg de més d’una hora la realitat del consum de notícies: “Els diaris han perdut vendes en paper”. I posa dades sobre la taula, amb la caiguda del 94%, per posar un exemple, de les vendes de diaris d’El Periódico de Catalunya.
“Parlar de diaris digitals és antic, perquè ara tots són digitals”. Apunta també al fet que tot i que les capçaleres de paper “sembla que donen més prestigi”, el consum ara és en línia.
“Hi ha gent disposada a pagar per les notícies”, però reconeix que és una minoria de la població. Amb tot, se sincera: “Estem sorpresos d’haver arribat a 25.000 subscriptors, però costa arribar als 30.000”.
Canvi de model
Per tot plegat considera que els mitjans s’han de reinventar. “Nosaltres no fem esports, però som bons fent periodisme contrastat”, assegura. I rebla que “cal que fem allò que sabem fer bé. Hem de fer el millor diari possible amb els mitjans que tenim”. Només així es garanteix un paper en el mapa mediàtic actual.
El perill de les xarxes
Ara bé, Partal és crític amb la digitalització dels mitjans. “Ara no existeix censura, i tothom pot publicar el que consideri. Però això també ha obert la porta a l’aparició de la premsa groga. Premsa que fa vergonya, que enganya deliberadament. Això no existia als Països Catalans abans d’internet”.
I a tot plegat hi suma les xarxes socials. “Hi has de ser per formar part de la conversa pública”, però critica que després d’absorbir tots els usuaris dels digitals, els grans grups digitals han fet fora les notícies dels seus feeds. “Les xarxes no es poden guanyar”, assegura.