Es tracta d’una norma enfocada cap a la conscienciació i la prevenció de les pèrdues que hi ha al llarg de tota la cadena alimentària, des de la collita fins al consum final a les llars o als establiments hotelers
La Generalitat calcula que l’any 2024, només a Catalunya es van deixar perdre 173.000 tones d’aliments, i que amb el malbaratament que es produeix es podria alimentar 274.000 persones durant un any.
Amb la mirada posada a reduir aquestes xifres, el Parlament va aprovar l’any 2020 una llei contra el malbaratament, que encara s’ha d’acabar de desenvolupar. Fins al moment, s’han fet sessions participatives i s’ha posat en marxa l’elaboració del Pla Estratègic per a la Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari a Catalunya, que, si tot va sobre el previst, hauria d’estar enllestit l’any 2026.
Paral·lelament, el govern espanyol ha aprovat una nova llei contra el malbaratament alimentari que ha entrat en vigor aquest mes d’abril i que afecta principalment restaurants, supermercats i totes aquelles empreses que intervenen al llarg de la cadena alimentària. La nova norma pretén aconseguir una reducció del 50% del malbaratament d’aliments a venda minorista i consum, i un 20% en la pèrdua d’aliments i en les cadenes de producció i subministrament pel 2030.
Prioritzar la donació
Així doncs, des d’ara els diferents actors de la cadena alimentària hauran de tenir plans de prevenció per evitar el malbaratament. La prioritat ha de ser la donació, i si això no és possible, s’ha d’optar per l’alimentació animal i la fabricació de pinsos. Com a última alternativa, es considera el compostatge.
Pel que fa a restaurants, segons aquesta llei, estan obligats a facilitar que el consumidor pugui endur-se, sense cost, els aliments que no hagi consumit en envasos reutilitzables o fàcilment reciclables.
Infraccions de fins a 500.000 euros
Finalment, aquesta nova norma també inclou sancions. Es considera infracció lleu no aplicar la jerarquia de prioritats a l’ús dels aliments o no donar a entitats socials aquells productes no venuts aptes per al consum humà. La llei preveu per a les infraccions lleus sancions d’advertència o multes de fins a 2.000 euros. En canvi, les infraccions considerades molt greus poden comportar multes d’entre 60.000 i 500.000 euros.