Establiments adherits a l’aplicació Too Good To Go o la xarxa de Gestió Alimentària, dues opcions que fomenten el consum d’aliments de qualitat que estan fora del circuit comercial
Recollir els aliments frescos que ja no es poden vendre del supermercat, fer-ne un triatge i facilitar-lo a famílies en risc de vulnerabilitat. Aquest és el principal objectiu del programa Gestió Alimentària. Una xarxa que el que vol és recuperar els aliments frescos que, tot i que són aptes per al consum humà, quedarien fora del circuit comercial i acabarien com a residus. Els aliments són recollits pels treballadors del centre especial de treball del Taller Baix Camp, i un cop a planta, també en fan el triatge.
Després de comprovar que els aliments són aptes per al consum, són repartits, junt amb altres productes alimentaris, per les entitats socials que formen part de la Xarxa de Distribució d’Aliments i el Menjador Social del centre social el Roser. El Taller Baix Camp, però, no és l’única entitat que recull aquests productes. La Fundació Espigoladors també forma part de la xarxa de Gestió Alimentària de Reus.
L’actual Programa de Gestió Alimentària de Reus parteix del Programa per a la recuperació d’aliments frescos i cuinats per a persones amb pocs recursos econòmics a la ciutat, creat l’any 2012 en un context de crisi econòmica. Després d’anys de funcionament, aquest projecte s’ha consolidat i ha fet de Reus una ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària, amb una incidència molt positiva en els àmbits social i ambiental.
Els establiments també tenen solucions per no llençar els aliments sobrants
Precisament a la ciutat de Reus hi ha més d’una quarantena d’establiments adherits a l’aplicació Too Good To Go. Es tracta d’una alternativa que també aporta una solució a aquests comerços que no han de llençar els productes que no es poden vendre, però encara són aptes per al consum humà. Des de l’any 2018 s’han salvat més de 100 tones d’aliments a Reus a través d’aquesta aplicació.