
L’Espai Boule ha organitzat aquesta darrera setmana un curs formatiu i un seguit de visites d’estudi adreçades a divuit enòlegs de la Bulgarian Association of Wine Professionals, amb l’objectiu d’explorar bones pràctiques en turisme vitivinícola sostenible i estratègies de producció adaptades al canvi climàtic.
El curs, finançat pel programa Erasmus+ i titulat “From vine to visitor: Advancing climate-resilient winemaking and sustainable wine tourism“, es va iniciar amb la participació dels enòlegs a la Fira del Vi de Falset i va incloure sessions formatives, seminaris i visites a més de quinze cellers dels territoris DO Montsant, DOQ Priorat i DO Costers del Segre.
Entre els cellers visitats hi ha Cal Pla (Porrera), Vinyes Domènech, Devinssi (Gratallops), les vinyes de la Vilella Baixa de la Vinícola del Priorat, la cooperativa Falset-Marçà, Mas Amfres, la Cooperativa l’Olivera, Mas Foraster, i la Vinícola de Nulles. L’itinerari va oferir una visió completa del teixit vitivinícola del territori i de les seves iniciatives sostenibles.
Els darrers dos dies van estar dedicats a formació teòrica sobre turisme del vi, màrqueting i estratègies de comunicació, amb èmfasi en la construcció de narratives de marca i l’ús de plataformes digitals per arribar a un públic sensible als valors mediambientals. També es va tractar la integració del maridatge amb la gastronomia local, com a via per enriquir l’experiència enoturística des d’un vessant sensorial i educatiu.
El projecte va comptar amb la col·laboració de diverses entitats com Priorat Enoturisme i la Universitat Rovira i Virgili, que va obrir les portes de les Facultats d’Enologia i de Turisme i Geografia per donar a conèixer el marc acadèmic i formatiu en l’àmbit del turisme vitivinícola al Camp de Tarragona.