Guia per viure i gaudir el Trapezi de Reus

per: Marc Càmara

Des d’aquest dimecres i fins al diumenge 18 de maig, Reus es converteix en la capital del circ amb la Fira del Circ de Catalunya, el Trapezi. Aquests són els actes imprescindibles per no perdre’t res

Trapezi
Foto | Tjerk van der Meulen

Aquest dimecres s’inaugura una nova edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya. Un esdeveniment marcat al calendari cultural de la ciutat i que enguany ofereix una seixantena de representacions per a tots els públics amb la voluntat de ser un reflex del talent del circ contemporani actual. Hi participen companyies nacionals, estatals i internacionals.

Canal Reus oferirà un dels espectacles del festival divendres a les 22:30 h. Es tracta de Mahmud y no solo Mahmud de la companyia Punto Cero. Un espectacle que es podrà seguir per la televisió però també a través de La Xarxa+.

Per gaudir al màxim de la fira, Canal Reus recull en aquesta guia els imprescindibles del Trapezi 2025:

Trapezi 2025

Les companyies i els espectacles

Clica en cada pestanya per desplegar la informació

BRUXELLES ET POIVRE de Tripotes la compagnie

Poivre és un espectacle de circ contemporani, acrobàcia i humor pensat per a espais no convencionals i escenaris urbans. A mig camí entre la sorpresa i la provocació poètica, quatre artistes transformen places, mercats o patis en un escenari viu, efímer i espontani.
Amb un llenguatge corporal enèrgic i directe, Poivre combina la bàscula petita i els portés acrobàtics per crear un espectacle dinàmic i físic, on el públic esdevé còmplice de l’acció. Cada funció és única i s’adapta al lloc i al moment, amb una entrada subtil, un esclat d’acció acrobàtica i una sortida discreta, gairebé com si no hagués passat res.
Amb aquest projecte, la companyia aposta per una creació sostenible, lleugera i mòbil, amb desplaçaments en bicicleta i una escenografia mínima, per repensar el vincle entre l’art, l’espai públic i la mobilitat urbana.

NINGUNA PALABRA de Balbál Company

Ninguna Palabra és una peça curta i intensa de circ contemporani. Una proposta per a sala o espai públic que es desenvolupa al voltant d’un cadre aeri, l’estructura que sosté i dona forma a l’acció escènica i simbòlica.
Des d’aquest espai elevat, Josefina Castro i Daniel Ortiz comparteixen històries quotidianes, emocions canviants i sensacions de llibertat. La seva acrobàcia, precisa i delicada, es converteix en un llenguatge que no necessita paraules per parlar del desig, de la confiança, del vertigen i de la fragilitat compartida.
A través del moviment, el vol i la suspensió, l’espectacle crea un laboratori de cossos suspesos, un espai poètic i físic que captiva per la seva proximitat emocional i la seva bellesa formal.

LA ROUE GIRATOIRE de Les filles du renard pâle

La Roue Giratoire és un espectacle de circ contemporani breu (20 minuts), visual i potent, pensat per ser representat a l’aire lliure i en espais públics. A escena, una gran roda metàl·lica es converteix en l’eix central de l’acció. Un acròbata la fa girar, hi puja, s’hi equilibra i juga amb la seva inestabilitat. La música en directe acompanya i dialoga amb el moviment, creant una atmosfera que capta l’atenció des del primer instant.
La proposta convida el públic a situar-se al voltant de l’espai escènic en una disposició circular, molt propera als artistes, generant una experiència immersiva i compartida. Sense paraules, l’espectacle combina tècnica, risc i sensibilitat en una posada en escena accessible i pensada per a tots els públics.
És una creació de Les filles du renard pâle, companyia reconeguda per les seves propostes físiques i poètiques, sempre amb una forta presència visual i una aposta clara pel circ com a llenguatge contemporani.

REVOLUCIÓN de Teatro sobre ruedas

Revolució és un espectacle de circ, humor i música en directe que qüestiona els límits físics, socials i personals amb energia, creativitat i sentit crític. Tres intèrprets transformen l’escenari en un espai on el cos, l’escenografia i l’humor es posen al servei d’una pregunta essencial: com fem front als límits que ens imposa la vida?
Inspirat en un conte de Slawomir Mrozek i en l’experiència vital de l’artista Óscar OX —que després d’un accident va començar a viure i crear des d’una cadira de rodes—, Revolució combina el joc escènic amb una mirada compromesa i emotiva sobre la capacitat de reinventar-se.
És una proposta directa, provocadora i accessible per a tots els públics, que s’endinsa en el desig de transformar allò quotidià. No és una revolució grandiloqüent, sinó una de petita escala: íntima, necessària, compartida.

DÉCROCHEZ-MOI-ÇA de Cie Bétes de foire

Décrochez-moi-ça és el nou espectacle de la companyia Bêtes de foire, una proposta de circ contemporani íntima i visual, pensada per a ser viscuda sota un petit i acollidor chapiteau de 154 localitats. L’espectacle, d’una durada de 70 minuts, està dirigit a tots els públics a partir dels 8 anys.
Amb un llenguatge propi, delicat i artesanal, la companyia construeix un univers carregat de poesia, humor i humanitat. A través de les disciplines del circ i el treball d’objectes, es convida l’espectador a submergir-se en una experiència escènica que s’escapa dels formats convencionals i ens apropa al circ com a lloc de trobada i de joc.
Décrochez-moi-ça és una proposta que es desplega en el silenci i en el detall, que captiva per la seva proximitat i pel vincle directe amb el públic. Un espectacle que aposta per la senzillesa escènica i la força emocional del gest.

HEDONIA d’Hedonia Performance

Hedonia és una peça interdisciplinària que combina circ contemporani, tecnologia interactiva, vídeo, so, text i rap per explorar la relació entre els cossos físics i les identitats digitals. En un escenari frontal i immersiu, dues persones es mouen en un espai que oscil·la entre la natura artificial i el món virtual, entre l’autenticitat i la imitació.
A través d’objectes de circ reconfigurats com el trapezi i el filferro tensat, l’espectacle qüestiona els límits entre allò real i allò digital. Amb l’ajuda de sensors, càmeres, projeccions i música electrònica en directe, Hedonia esdevé una experiència multisensorial que reflexiona sobre la hiperconnexió, la solitud i el plaer en l’era tecnològica.
Adreçat a un públic a partir de 12 anys, és un espectacle d’una hora de durada pensat per a espais interiors, tant convencionals com no convencionals. Una proposta escènica innovadora i crítica, que connecta circ, art i tecnologia en un diàleg viu i transformador.

TENET d’Eunoia Kolektiva

TENET és una proposta escènica contemporània de format mitjà-gran que requereix un espai escènic de grans dimensions i unes condicions tècniques específiques. Amb un enfocament físic i sensorial, la peça es desplega sobre una superfície de linòleum i terra de puzzle aportats per la pròpia companyia, i s’adapta tant a contextos de residència com a mostres i exhibicions.
L’espectacle està pensat per a 8 intèrprets, amb unes condicions tècniques que impliquen una infraestructura sòlida i segura, incloent-hi ancoratges al sostre per a sistemes de seguretat i un espai lluminós i net de 9 x 9 metres i 6,5 m d’alçada.
La companyia mostra un compromís ambiental explícit, evitant l’ús d’ampolles petites d’aigua i prioritzant dispensadors o contenidors de gran capacitat.

DOLCHE SALATO de Carpe Diem

Dolce Salato és un espectacle de circ-teatre per a tots els públics, sense text i amb una durada de 40 minuts. Una peça plena de tendresa, humor i tècnica acrobàtica que ens parla del quotidià i de la màgia amagada en les petites coses.
Luca Sartor és ingenu i somiador, Katharina Gruener, és pura energia i moviment. A escena, preparen pa com si fos un ritual domèstic, però tot es transforma: el màstil xinès, la bicicleta acrobàtica o el monocicle són part del seu univers juganer i poètic. Mentre la massa reposa, ells ens conviden a un viatge a través del temps, dels records i de les emocions.
Una proposta propera, física i delicada, reconeguda internacionalment i amb més de 150 actuacions en 5 països. Guardonada amb el Premi Otello Sarzi 2020, Dolce Salato ens convida a assaborir la vida amb una barreja justa de dolç i salat.

ANÓNIMOS de Rauxa Cia

Anònims és un espectacle de circ contemporani amb una forta càrrega poètica i visual. Ens submergeix en el món interior d’una dona que, a través del paper, construeix una realitat paral·lela per fugir del pes del dia a dia. Un espai imaginari on la memòria, la solitud i la imaginació es confonen en un espai fràgil i evocador.
Sense paraules i amb una acurada composició escènica, la peça combina dansa, acrobàcia, equilibris, manipulació d’objectes i marionetes, tot plegat amb una estètica delicada i suggerent, que convida l’espectador a una experiència sensorial i emocional.
Guardonat amb el Drac d’Or Julieta Agustí a la millor proposta de la Fira de Titelles de Lleida 2024, l’espectacle destaca per una posada en escena innovadora i pel seu llenguatge escènic multidisciplinari.

QUAND ON ÉTAIT SEUL·ES de Cie Si solment

Quand on était seul·es és una creació de circ contemporani, dansa i música en directe que explora la solitud, el vincle i la vulnerabilitat. Tres cossos en escena —dues persones acròbates i un músic— comparteixen un espai senzill però intens: un mât xinès, dues guitarres i una escenografia nua on el moviment i la música són protagonistes.
Amb una estètica depurada i física, la peça busca l’essència del gest i de la trobada. És un espectacle que parla d’amor, de fragilitat i de força. Una invitació a posar-se en risc, a sostenir i deixar-se sostenir, a caure i tornar-se a aixecar.
Quand on était seul·es és la segona creació de Cie. Si seulement, fundada per Hugo Ragetly i María del Mar Reyes, artistes formats a l’École Nationale de Cirque de Montréal i exintèrprets de la companyia Les 7 Doigts de la Main.

LOW COST PARADISE de Cirque Pardi

Low Cost Paradise és un espectacle de circ contemporani amb ànima clàssica i mirada crítica. A partir d’una pista circular, una orquestra en directe i un pallasso, el col·lectiu Cirque Pardi, proposa una creació intensa, visual i poètica que es mou entre el drama i l’humor, entre la realitat i la ficció.
La proposta combina disciplines com el trapezi fix i ballant, la dansa, la bicicleta acrobàtica, el funambulisme o els portés, tot acompanyat per una música en viu que arrossega l’espectador dins un univers apassionat i una mica decadent, fet de plàstic, productes químics i cafè.
Low Cost Paradise és un crit de bellesa i resistència en temps convulsos. Una celebració col·lectiva de la vida, amb tot el que té de tragicòmica, absurda i preciosa.

SKLENKA MELTA de Vivian Friedrich contemporary circus & performative arts

Sklenka Melta és una peça interdisciplinària de circ contemporani que posa en diàleg el cos i el vidre com a materials vius, fràgils i poderosos. Quatre intèrprets —una ballarina, una aerealista, un malabarista i un acròbata— habiten un espai ple de peces de vidre bufat i exploren junts l’equilibri entre la gravetat i la suspensió, entre el control i la rendició, entre el rigor físic i la bellesa de l’error.
El treball neix de la investigació de la creadora Vivian Friedrich, que fusiona la seva trajectòria en circ contemporani amb la recuperació d’un ofici familiar: l’art del vidre bufat. El resultat és un espectacle que convida a reflexionar sobre la identitat, l’arrel i la fragilitat, a través d’un llenguatge visual i físic on la matèria no és decoració, sinó protagonista.
Estrenat el 2024 al Mercat de les Flors, Sklenka Melta proposa una experiència escènica on la precisió tècnica es combina amb l’experimentació plàstica i coreogràfica. Un projecte singular que connecta el circ amb l’artesania, la dansa i la instal·lació contemporània.

TODO LO POSIBLE de Compañia de circo Nueve Uno

Todo lo posible és un espectacle de circ contemporani de sala que parla de l’ambició, el desig d’agradar, la pressió de l’èxit i la vulnerabilitat dels intèrprets. A través de la manipulació d’objectes, la màgia escènica, les projeccions en directe i una cuidada composició sonora i lumínica, l’espectacle ofereix una mirada crítica i emotiva sobre la necessitat de ser reconegut i aplaudit.
Amb rutines de malabars altament tècniques, números coreografiats amb música de Bach o Nina Simone, levitació d’objectes i presència escènica multiplicada amb càmeres i projeccions, la companyia desplega un llenguatge coreogràfic i visual d’alt nivell, on la tècnica serveix l’emoció i la reflexió.
És una proposta que s’adreça a tots els públics a partir de 6 anys, amb una estètica contemporània i una dramatúrgia pensada per a fer vibrar l’espectador entre el somriure i la pregunta: què és realment l’èxit? I quin preu té?

CIRCULO de Truca Circus

El Círculo és un espectacle de circ contemporani, poètic i multidisciplinari, que proposa un recorregut emocional a través de la memòria, el temps i la necessitat de cuidar allò compartit. A través de malabars, acrobàcia, dansa, música en directe, objectes, escenografia mòbil i una gran càrrega simbòlica, la peça reflexiona sobre els vincles humans i el valor del treball col·lectiu.
En una escenografia que recorda una plaça, una cruïlla o un pati de veïns, quatre personatges habiten l’espai com si fos un lloc comú per cuidar. L’espectacle s’articula al voltant d’un cercle, símbol de comunitat, de continuïtat i de cicle vital.
Amb una estètica depurada i una dramatúrgia coral, El Círculo ens convida a reconnectar amb l’altre i amb allò essencial. És un espectacle sense text, apte per a tots els públics, amb formats tant per a sala com per a carrer.

CABARET amb Gabi Parigi, Tripotes la compagnie, Marica Marioni

El Cabaret d’aquesta 29a edició de Trapezi es realitzarà en l’emblemàtic espai de la carpa de circ instal·lada al parc de Sant Jordi, un espai clàssic que acollirà una proposta de números curts i diversos que versarà sobre la memòria.

SOMNI D’UN PÀRDAL de Circ Pànic

El Somni d’un Pardal és un espectacle de circ contemporani amb humor, enginy i mirada poètica. Un personatge, superat pels problemes del dia a dia, s’inventa un pla per escapar-se’n. A través d’un viatge que oscil·la entre el somni i la realitat, el públic es converteix en còmplice d’una història que de cinema mut, inspirant-se en icones com Chaplin i Buster Keaton.
Amb una escenografia viva, creada amb materials senzills però carregats de significat, cubells metàl·lics, cordes, rodes, òxid i molt d’enginy, l’obra combina clown, joc escènic i tècniques de circ per explorar l’absurd de forma intel·ligent i divertida. El resultat és una proposta propera i sense paraules que connecta amb públics de totes les edats.
La música, creada especialment per a l’espectacle, acompanya i potencia els moments còmics i emocionals, aportant una atmosfera rica i immersiva. Una peça curta però intensa, que celebra la imaginació, la resiliència i la creativitat.

EMPAQUE de Chicharron Circo Flamenco

Empaque és un solo de circ contemporani que explora el cos com a contenidor. Un cos que es pot plegar, desmuntar i tornar a muntar. Un cos capaç d’empaquetar emocions, històries i objectes, amb la mateixa lògica amb què ho faria una màquina o una caixa.
Amb un llenguatge escènic que combina tècniques de contorsió, manipulació d’objectes, dansa i clown, l’espectacle parteix del treball físic extrem i el porta al terreny de la poètica visual. Tot plegat a partir d’un univers personal que juga amb l’absurd i el simbòlic.
Empaque és la primera creació en solitari de Laia Corcoles, que després d’anys de treball col·lectiu presenta aquest projecte com a espai de recerca pròpia i transformació.

MELIC d’If Circus

Melic és un espectacle de circ contemporani que parteix de l’art ancestral de teixir i de la recuperació del saber de les àvies. A escena, les cordes teixides a mà es transformen, es tensen i es destensen, es teixeixen i es desteixeixen. Cordes que sostenen i bressolen.
La proposta es pot representar tant en sala com a l’aire lliure (idealment amb possibilitat de foscor), i es complementa amb el taller “Teixint Memòries”, adreçat a dones majors de 60 anys el dia abans de la funció. Aquestes dones teixeixen una corda que després formarà part de l’espectacle i enregistren els seus relats, que s’escolten en veu en off durant la peça.
Una proposta per a tots els públics (a partir de 4 anys), amb voluntat intergeneracional, que connecta circ, comunitat i memòria.

PLASTIC ME de Compagnie Hikénuk – Cirque hybride

Plastic Me és un espectacle de circ híbrid, poètic i humorístic que barreja disciplines com la pole dance, el plàstic aeri, la contorsió sobre un carret de la compra i la dansa contemporània. Interpretat per dues artistes, la peça combina crítica social, humor absurd i una estètica pop-dèlica per fer una reflexió enginyosa sobre la societat de consum, la bellesa imposada i la contaminació plàstica.
El viatge escènic comença en un univers rosa i perfecte i deriva progressivament cap a un món distòpic, grotesc i desbordat de plàstic. Les protagonistes, dues “Barbies desajustades”, es transformen fins a convertir-se en mutants d’un món postapocalíptic. Tot plegat, amb molt sentit del ritme, ironia i una gran dosi d’energia física.
Plastic Me es construeix com una explosió escènica crítica, suggerent i visualment impactant, pensada per a tots els públics i adaptable a espais diversos. És també un crit de festa, resistència i consciència. Una experiència singular i inoblidable.

A CADA PAS de Pepa Plana

A cada pas és un espectacle sense text que proposa un viatge poètic i absurd a través del redescobriment del món.
Inspirada lliurement en el personatge de Winnie de Oh, els bons dies de Samuel Beckett, la pallassa encarna una Winnie que ha pogut escapar del seu monticle de sorra. Ara, lliure, inicia un camí ple d’humor, fragilitat i descobriments.
Amb tendresa i mirada ingènua, la pallassa afronta el vertigen del desconegut: com és el món més enllà del tancament? Què queda quan la vida deixa d’estar atrapada sota la sorra? Cada pas, cada caiguda, és una oportunitat de tornar a volar.
Una proposta per a públic adult, còmica i commovedora, que juga amb els límits de la solitud i la bellesa del camí.

ÁNGELA d’En diciembre

Àngela és una enginyera aerodinàmica contemporània que analitza, estudia i compara tot allò que s’eleva. Està obsessionada amb volar, i el seu màxim desig és arribar al cel per poder abraçar als seus morts.
L’espectacle es presenta com una conferència plàstica corporal que barreja circ, text, plomes, aigua i guix. A través d’aquesta proposta, Àngela obre les portes del seu taller i convida el públic a acompanyar-la en aquest viatge.
La peça s’adreça a públic a partir de 12 anys i es pot representar tant en espais no convencionals com en sala.

MAHMUD Y NO SOLO MAHMUD de Punto Cero

Mahmud y no solo Mahmud és un espectacle de sala que explica una història real a través de la paraula, l’acrobàcia i la música en directe.
Inspirat en el llibre Partir para contar de Mahmud Traoré i Bruno Le Dantec, relata el viatge vital de Mahmud, un jove senegalès que deixa la seva ciutat natal a la recerca d’una vida millor. Allò que havia de ser un trajecte relativament senzill es converteix en una odissea marcada pel colonialisme, la falta de vies legals per migrar amb seguretat, la violència institucional, l’explotació i el racisme.
Amb una dramatúrgia visual, una adaptació textual profunda i un equip artístic multidisciplinari, l’espectacle busca compartir i reivindicar aquest relat, i donar veu a Mahmud… i no només a ell.

THE REQUIEM OF SOPHIE WITHMAN de La Volada

The Requiem of Sophie Withman és una sàtira clownesca, burlesca i participativa que explora el món interior d’un ésser atrapat en els seus propis deliris de grandesa. L’espectacle ens convida a riure plegats del gran mite de l’amor romàntic.
Sophie Withman és una diva del jazz, reina de la nit i llegenda maniàtica que ha decidit escriure la seva pròpia tragèdia. Nit rere nit, protagonitza un recital esbojarrat, emotiu i excessiu que desemboca en un bany d’amor i de sang.
Amb un llenguatge físic, sense paraules i amb una forta complicitat amb el públic, l’espectacle es presenta en diferents formats i durades, adaptables tant a sala com a carrer.

STRUC MAGIC THEATER de Cia Struc

Després d’una llarga trajectòria professional, la Cia. Struc construeix artesanalment un escenari mòbil fet amb materials nobles, capaç de transformar qualsevol plaça en un autèntic teatre antic.
Struc Magic Theater és un espectacle de màgia de mig format, amb ritme trepidant i humor, per a tots els públics. Inspirat en els artistes ambulants del segle XIX que recorrien pobles amb les seves carretes, ens presenta un mag excèntric que arriba a la ciutat per compartir els seus aprenentatges, els secrets de la felicitat i el valor d’il·lusionar-se amb les petites coses.
Amb il·lusionisme, clown i fantasia, aquest espectacle recupera l’encant dels temps passats amb l’energia i l’estil inconfusible de la Cia. Struc.

UCO, UN PAISANO DIFERENTE de Nando Caneca

Uco, un paisano diferente és un espectacle de circ, màgia, humor i teatre gestual inspirat en el món rural. Uco arriba al poble amb el seu “cuevanuco” al cap per compartir el seu univers, fer riure, emocionar i connectar amb el públic des de l’amor i la tendresa.
L’espectacle neix del desig sincer d’apropar l’art i la cultura als pobles petits, i a totes aquelles persones que, per com ha anat la vida, sovint no tenen l’oportunitat de viure propostes escèniques com aquesta. És un homenatge a la gent gran, a la memòria viva del món rural i a aquella meravellosa capacitat de tornar-nos a sorprendre amb les coses més senzilles.
Uco es pot representar tant al carrer com en teatres o sales, i està pensat per a tots els públics.

EXTRICATE de Bert Berg

Extricate és una resposta poètica a un món accelerat. Un espectacle íntim, circular i sense paraules que ofereix “una oda a la grandesa de les coses petites i desapercebudes”.
Amb una posada en escena delicada i suggerent, Bert i Tomas construeixen un univers on conviuen els equilibris de mans, la composició musical en directe, la dansa i els efectes sonors. Des de la foscor emergeixen detalls que sovint passem per alt, revelant mons amagats dins l’invisible.
Extricate va més enllà de la funció escènica: el projecte s’acompanya de tallers participatius de descompressió, pensats per connectar amb el cos i el present.

TACIRCTUN de la Companyia Sifó

En un circ abandonat, una dona i el seu autòmat malden per sobreviure amb el poc que queda del seu món. L’arribada inesperada d’un home migrant, que busca feina en un indret sense futur, altera la rutina i dona pas a una convivència insòlita. Junts, formaran una família atípica, plena d’enginy i humor, que afronta la precarietat i l’ombra d’un temps d’abundància que ja no tornarà.
Sense esperar ser rescatats, descobriran la manera de generar energia i fer reviure el circ que un dia van habitar. MANJUCA és una història de supervivència, amor i resistència, explicada des del llenguatge del circ i des de la força poètica dels qui no es rendeixen.

COVADOR del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel

El Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel i La Central del Circ sumen forces per impulsar el Circuit d’Acompanyament 360º, una iniciativa que forma part del 2n Pla d’Impuls del Circ (2023–2026), promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Aquest projecte neix amb una mirada àmplia i compromesa: acompanyar el circ en totes les seves etapes, des del moment inicial de creació fins que les peces arriben als escenaris i al públic. És una manera de posar en valor el procés artístic i donar suport a qui el fa possible. Dins d’aquest marc, el Circuit d’Exhibició vol fer de pont entre espais d’exhibició i artistes emergents, obrint camins per consolidar un circuit estable i viu que doni espai a noves mirades i maneres de fer. Les propostes seleccionades compten amb residència, funció i espais de retroalimentació, pensats per fomentar el diàleg, el creixement artístic i la professionalització.
En el marc de Trapezi 2025, el projecte tindrà lloc a Reus del 12 al 18 de maig, i culminarà amb una actuació pública el dissabte 17 de maig.

COS I CRIT de Cia d’Ariadna

Cos i Crit és un viatge poètic i emocional que explora la dualitat entre la fragilitat i la força de l’ésser humà. Mitjançant tècniques de circ com la corda llisa, la roda Cyr, el caminar al revés i el treball amb fuets, l’artista transforma l’espai escènic en un lloc de reflexió i catarsi.
Cada moviment, suspès a set metres d’altura, esdevé una metàfora visual del viatge emocional de la vida. L’espectacle culmina amb la corda volant, un moment d’intensa càrrega simbòlica que representa la condició humana: una tensió constant entre l’abisme i l’esperança, entre la por i el coratge.
Una proposta per a tots els públics, que convida a connectar amb la pròpia vulnerabilitat i descobrir que el risc pot ser la clau de la llibertat.

TOY BOYS de Jashgawronsky Brothers

Toy Boys és un espectacle de comèdia visual i música reciclada, pensat per a tots els públics i adaptable a carrer, teatre o convencions. Amb escobes, cubells, embuts i tot tipus d’objectes reciclats, els Jashgawronsky converteixen la brossa en instruments i la música pop en una experiència hilarant i sorprenent.
Des de fa més de 18 anys, aquests “clowns musicals” procedents de la fictícia Ereván (Armènia) viatgen pel món amb la seva proposta: una combinació de circ, humor físic i sons impossibles, on res es crea ni es destrueix, sinó que tot es transforma… en espectacle!
Amb un humor entre Groucho Marx i Jacques Tati, la seva originalitat ha passat per escenaris de tres continents i canals de televisió d’Itàlia i l’estranger.

ARDATZAK (EJES) de Zirkozaurre

Ardatzak (Ejes) és un espectacle de circ contemporani que ret homenatge a un objecte tan senzill com fascinant: el diàbolo. Una joguina que ha estat companya de joc per a moltes generacions, des dels avis fins als infants d’avui, i que aquí es transforma en vehicle poètic i físic.
A partir d’aquest eix simbòlic i literal, dos artistes exploren la relació entre moviment i equilibri, entre memòria i joc. Amb tècnica, humor i sensibilitat, converteixen el gir del diàbolo en una metàfora del que ens sosté i ens connecta.
Ardatzak és un espectacle per a tots els públics, pensat tant per a sala com per a carrer, que celebra la senzillesa i la bellesa del joc compartit.

XPECTRO de Zen del sur

Xpectro és una proposta escènica que barreja circ, dansa, música i llum per parlar-nos, des del cor i l’experiència, sobre l’autisme i altres formes de neurodivergència. L’espectacle no vol explicar, sinó fer sentir: convida el públic a endinsar-se en un univers sensorial i emocional on tot es percep d’una altra manera.
Amb una mirada creativa i pedagògica, Xpectro obre espai per a la diferència, la fragilitat i la riquesa de la diversitat. Una experiència que no només es veu: es viu, es respira i interpel·la directament la capacitat d’escoltar i comprendre sense prejudicis. Un viatge per descobrir altres maneres de ser, de sentir i de mirar el món.

A CADA PASO QUE DOY DEJO UNA HUELLA de nadine O’Garra

A cada paso és una creació de circ contemporani, text i arts visuals que reflexiona sobre la transformació del paisatge per l’impacte humà. A partir d’una experiència personal viscuda a la Costa del Sol, l’espectacle obre una mirada poètica i crítica cap a temes com el canvi climàtic, la contaminació o el model urbanístic de la Mediterrània.
Amb tres elements escènics principals —una lona blava gegant, una hormigonera i sorra—, l’escena es transforma en un espai entre la platja i una obra en construcció. En aquest paisatge desdibuixat, dos cossos es mouen com figures performatives que interactuen amb el text, la matèria i el so.
El projecte proposa un llenguatge híbrid entre circ performatiu, paraula i instal·lació, amb una narració fragmentada i una tensió constant entre el realisme i la metàfora. La peça es pot representar en sala, a l’aire lliure o en espais no convencionals (naves industrials, aparcaments subterranis, fàbriques abandonades…).

La Graella

Tota la programació del Trapezi 2025 en un sol document:

Els espais

Al llarg dels darrers anys, el Trapezi ha sabut descobrir nous espais on oferir circ i cultura. Enguany tornen a tenir protagonisme els teatres de la ciutat, com la Sala Santa Llúcia, el Teatre Bartrina i el Teatre Fortuny. Enrere queda l’ús d’espais com el teatre de l’Institut Baix Camp o el de l’Orfeó Reusenc.

A més, però, també es viu amb especial intensitat el Trapezi a La Palma, un dels indrets més idíl·lics de la ciutat per a programar-hi circ. Allà és on es feia històricament el Cabaret, i la màgia de l’espai continua respirant circ.

El Trapezi ha sabut descobrir nous espais, com el Mas Iglesias, que acull enguany el Trapexic, o l’àrea d’aparcament de Sant Francesc. Qui s’imaginava que una àrea d’aparcament podia ser un lloc tan genial per fer-hi espectacles?

Desapareixen enguany espais com la plaça de la Cultura per la Pau, on l’any passat s’hi van oferir diversos espectacles, i també els jardins de l’estació enològica.

Ara bé, els espais més idonis per a fer-hi circ són les carpes… La plaça Anton Borrell i el parc de la Festa n’acullen les més importants. A tocar del parc de Sant Jordi s’hi duu a terme el Cabaret, i al parc de la Festa hi ha dues carpes, una de gran i una altra de petita, però a més, hi ha un espai amb grada.

AGENDA

del 6 de Juny fins el 8 de Juny

REUS VIU EL VI

del 16 de Maig fins el 17 de Maig

Music Valls Va de Vins: DO Tarragona

del 16 de Maig fins el 25 de Maig

9a RUTA DE TAPES l’Hospitalet de l’Infant

RELACIONATS