Josep Cruset ha remenat els arxius de l’associació i ha teixit una crònica de la UBR que explica també els canvis que ha viscut la ciutat al llarg del darrer mig segle

La Unió de Botiguers ha estat molt més que una entitat comercial. Des de rere els taulells, els seus integrants han sabut defensar la ciutat, els seus interessos i la seva projecció. La seva influència i incidència han estat cabdals per conformar el Reus actual, entre altres, des del punt de vista urbanístic.
Ara un llibre explica tota la història de la UBR, des dels inicis i fins a l’actualitat. L’autor, el periodista i historiador Josep Cruset repassa els presidents i els integrants de les diverses juntes, i desgrana alguns dels episodis que han convertit la Unió en un referent comercial de tot el país. No en va es tracta de la primera entitat comercial d’aquestes característiques que es crea a l’estat espanyol.
I és que l’any 1975, Reus comptava amb 1.800 botigues per a 60.000 habitants, un nombre desmesurat que només s’entén des de la perspectiva de la ciutat de tarannà comercial. Cruset explica al llibre que de les més de dues-centes persones que es van reunir a l’inici per constituir l’entitat, un terç eren dones, fet que també explica la idiosincràsia d’un sector que ha anat per davant de la societat en múltiples ocasions.
Cruset va parlar durant la presentació de diversos episodis que es recullen al llibre i que, en petit comitè, molts dels assistents, després de l’acte, comentaven.
50è aniversari… o no?
Ara bé, Cruset també ha descobert una errada que s’ha anat traslladant de junta en junta i de boca a orella. La Unió de Botiguers no es funda el 1975 com sempre s’havia cregut, sinó que ho fa el 1976. Un error en un cartell de l’època ha portat que s’hagi consolidat aquesta equivocació.
Durant la presentació del llibre, l’alcaldessa Sandra Guaita assegurava que “aquesta errata us permet de celebrar el 50è aniversari durant dos anys“. Rosa Lucas, l’actual presidenta de la UBR, agraïa “a totes les persones que m’han precedit” la seva tasca durant les darreres dècades.
I qui també va parlar va ser Tomàs Barberà, el fundador de la Unió de Botiguers, que es va dirigir a l’actual regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, per etzibar-li que “potser caldria que no tots els carrers fossin comercials, i que allà on hi ha locals buits es destinin a pisos, que falta que fan“. Una argumentació que Berasategui va entomar, i va convidar Barberà a parlar-ne quan ho cregui oportú.