D’aquesta manera, es pretén garantir l’estabilitat i viabilitat del projecte, com també es vol dotar l’IRTA de més eines per treballar en el món vitivinícola
Ara fa uns mesos, es va aprovar que VITEC, el centre amb seu a Falset dedicat a la innovació i la recerca en el món del vi, entri a formar part de l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Un canvi que, a banda de voler garantir la viabilitat econòmica del projecte, permetrà complir amb l’objectiu estratègic de l’IRTA d’incrementar la seva activitat dins del món vitivinícola.
El procés d’integració ja està en marxa i hauria d’estar enllestit a inicis de 2026. El director general de l’IRTA, Josep Usall, ha explicat als mitjans que ara mateix s’està duent a terme l’anàlisi de la situació financera i tècnica, que donarà pas a un acord de govern a la Generalitat i, després de diversos procediments, a finals d’any es tornarà a presentar el projecte al patronat de la Fundació VITEC per tal que doni el sí definitiu.
Cal recordar que, amb la integració, VITEC mantindrà la seva activitat, la marca (IRTA-VITEC) i també la seu al municipi de Falset, on el centre és un referent.
Projectes innovadors al Camp de Tarragona
Tot plegat s’ha explicat a la taula institucional anual de l’IRTA a Tarragona, que s’ha celebrat a Mas Bové amb representants polítics de la zona. Una trobada en què també s’han posat sobre la taula altres línies de treball obertes al Camp de Tarragona com la iniciativa ‘Adaptex’, que pretén adaptar el cultiu de l’avellana a la realitat del canvi climàtic, i un projecte de granja d’insectes que ja està en marxa, per produir proteïna alternativa per a consum animal.
Entre altres, Mas Bové també treballa en una nova planta per generar biogàs, que tractarà dejeccions de porc i gallinassa per produir energia renovable i promoure un model ramader més circular i sostenible; i en una planta pilot d’anàlisi de danys en olives i fruita seca.