Els resultats indiquen que la iniciativa permet reduir els contaminants presents en l’aigua infiltrada, així com combatre l’escassetat d’aquest recurs hídric en el territori
El projecte LIFE REMAR és una iniciativa europea pionera, coordinada per Comaigua, que demostra la viabilitat d’infiltrar aigua tractada de la Depuradora de Cambrils a l’aqüífer del Baix Camp, que actualment es troba en un estat qualitatiu i quantitatiu deficient, tot a través de barreres naturals. Aquest dimecres 2 de juliol, en el marc de la jornada ‘Recuperant l’aigua, regenerant el futur. Recàrrega sostenible d’aqüífers’, celebrat al Centre Cultural de Cambrils, s’han donat a conèixer els resultats del projecte després que s’impulsés a finals del 2021 i es comencés a posar en pràctica l’octubre de 2023.
Els responsables de la iniciativa han exposat que s’ha pogut demostrar que el sistema “funciona de manera eficient“. Les barreres per on s’infiltra l’aigua, formades per materials naturals com ara estelles de fusta, compost vegetal o minerals, actuen com a zona d’absorció i biodegradació dels elements contaminants existents en l’aigua. A més, gràcies al projecte també s’està aconseguint incrementar la disponibilitat dels recursos locals.
“Els resultats del sistema són molt satisfactoris. A mesura que aquesta aigua de la Depuradora de Cambrils s’infiltra per la barrera reactiva i el sòl, es redueixen significativament diferents tipus de contaminants, entre els quals microplàstics, patògens, nitrogen o gens de resistència als antibiòtics“, ha detallat Sara Bagés, coordinadora del projecte LIFE REMAR.
Una tecnologia eficaç i econòmica
Tiphaine Anderbouhr, gerent de Comaigua, ha remarcat que “aquesta tècnica no requereix una gran infraestructura ni de les tecnologies habituals que s’utilitzen per dur a terme aquests processos, per tant, té un cost de manteniment molt baix“.
Tot i que per ara s’està fent un ús ambiental de l’aigua infiltrada, els responsables de LIFE REMAR no descarten la possibilitat de fer-la servir per al consum agrícola i industrial, així com per incorporar-se a la xarxa de distribució d’aigua potable i que els habitants puguin beneficiar-se d’aquesta abans que es torni a incorporar al cicle natural de l’aigua.
El projecte compta amb un pressupost de 2 MEUR, el 50% del qual és finançat per la Unió Europea. A partir d’ara, la voluntat del programa és treballar per aconseguir fons, siguin públics o privats, per tal de fer créixer el projecte.