L’atur, una assignatura pendent a la demarcació

per: Paula Garrido

Al Camp de Tarragona, l’economia i l’ocupabilitat creixen, però la xifra d’aturats continua sent preocupant

Aquest dimarts, la Cambra de Comerç de Reus ha acollit la presentació de l’informe de conjuntura econòmica del segon trimestre d’aquest 2025, elaborat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb les quatre cambres de comerç de la demarcació de Tarragona. L’estudi presentat ha posat en relleu dades destacades sobre les dinàmiques econòmiques en l’àmbit mundial, en l’estatal i en el local.

L’economia del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre és favorable i creix, amb el turisme i el comerç com a motors claus del dinamisme econòmic. En termes d’ocupabilitat, s’estan assolint records: en el primer trimestre de 2025 s’ha superat la xifra de 375.000 persones ocupades. En aquest sentit, en 28 mesos, s’han creat 35.000 nous llocs de treball a la zona.

Ara bé, atur continua sent un repte que encara cal abordar, perquè la taxa del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre està per sobre de la de Catalunya.

“L’atur al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre és una assignatura pendent. Segurament, aquestes dades són causades per l’estacionalitat del sector turístic al territori”, ha declarat Agustí Segarra, professor emèrit de la URV en Economia Aplicada. Segarra considera que una altra problemàtica és la manca de llocs de treball que responguin al nivell de qualificació dels joves: “Molts han de marxar a l’estranger perquè no troben llocs de feina que corresponguin amb la seva qualificació. No és problema que marxin a altres països, però haurien de poder trobar el seu espai quan tornin”.

Reus lidera l’ocupació TIC a la demarcació

La presentació també ha abordat un monogràfic sobre “La capacitat del sud de Catalunya per crear ocupació intensiva en tecnologia i coneixement”. Tot i que Barcelona genera la major part de contractes tecnològics, la demarcació de Tarragona se situa com la segona en el rànquing d’ocupabilitat a Catalunya. Per una banda, les comarques d’aquest territori destaquen en l’ocupació tecnològica vinculada a la indústria, que ha anat en augment, mentre que per l’altra, els llocs de treball relacionats amb serveis encara presenten un marge de creixement.

De fet, Reus és la ciutat que presenta un major dinamisme en ocupació tecnològica per davant de Tarragona, ja que en la capital del Baix Camp un 5% dels contractes de feina, mentre que a la capital del Tarragonès, un 2,5%. Un fet que es justifica amb la presència d’apostes com REDESSA o el Tecnoparc. No obstant això, Segarra assenyala que aquesta diferència notable podria ser causada pel fet que “el domicili social de moltes indústries químiques són municipis com Constantí o La Pobla de Mafumet, i no constaten com a empreses de la ciutat de Tarragona”.

L’estudi també presenta altres mancances, com ara la bretxa de gènere de les professions STEAM o la diversificació de l’aposta tecnològica per repartir-la per tot el territori.

RELACIONATS