La iniciativa s’ha presentat en el marc del NUTS 2025, la conferència que reuneix els principals investigadors del món per debatre sobre els beneficis de la fruita seca per a la salut
Un total de 28 investigadors internacionals de referència en nutrició es reuneixen aquest dijous i divendres a la seu de l’Internacional Nut and Dried Fruit Council a Reus (INC) per debatre sobre els beneficis dels fruits secs i fruita dessecada. Ho fan en el marc de la segona edició de la Conferència Internacional NUTS 2025.
Nova eina per certificar la sostenibilitat
La trobada ha servit per anunciar una nova iniciativa de l’INC per impulsar pràctiques sostenibles a la indústria. Es tracta del llançament d’un certificat de sostenibilitat, el primer dirigit exclusivament al sector de la fruita seca i dessecada. Segons la directora executiva de l’INC, Goretti Guasch, “el programa s’ha dissenyat amb la participació del sector i serà una eina per al sector“. La proposta certificarà a les empreses de la indústria que compleixin amb criteris sostenibles en la producció dels fruits secs, tot a través d’auditories externes.
Presidit per l’investigador en nutrició i president de l’INS World Forum for Nutrition Research and Dissemination, Jordi Salas-Salvadó, la conferència es presenta com un espai per compartir els últims avenços en recerca, així com determinar noves línies d’investigació, com ara la depressió o la salut renal.
“Com a científics, el que volem és tenir prou evidències que demostrin els múltiples beneficis d’aquest grup d’aliments per canviar les recomanacions alimentàries“, ha anunciat Jordi Salas.
Càpsules d’origen vegetal plenes de nutrients
Els fruits secs són un grup d’aliments que tenen una densitat nutricional molt gran. En paraules de Salas, “són unes càpsules d’origen vegetal plena de nutrients que contenen fibra, lípids similars als que es troben en l’oli d’oliva, així com substàncies antioxidants i antiinflamatòries“. En conjunt, “aquests factors milloren la resistència a la insulina i, per tant, són beneficiosos per a la diabetis, entre altres malalties”.
Els darrers projectes en aquest àmbit se centren a investigar els mecanismes que expliquen per què les persones que consumeixen fruits secs amb freqüència tenen menys risc de desenvolupar malalties com la diabetis, l’obesitat o certs tipus de càncer o bé problemes de deteriorament cognitiu i cardiovasculars.