La DO Montsant i la DOQ Priorat han millorat els registres dels darrers anys

Amb la tardor ja ben entrada, el Priorat posa fi a la verema d’enguany. Una collita que es defineix per la recuperació de la producció fruit de les pluges caigudes al llarg de la tardor del 2024, l’hivern i la primavera de 2025 i, fins i tot, aquest passat juliol. A més, aquest estiu les temperatures no han estat excessivament altes, deixant de banda les dues onades de calor, i això ha acompanyat la maduració del raïm.
Si parlem de la DOQ Priorat, la sensació és molt positiva. La quantitat total es mou al voltant dels 5.060.000 quilos, a l’espera d’arribar als 5.100.000 quilos quan els darrers productors facin oficials les seves xifres. El seu president, Salustià Álvarez, afirma que “la sequera continua fent mal, però alhora és aquesta falta d’aigua la que manté la vinya amb bon estat sanitari i, per tant, ofereix un raïm de molta qualitat”.
La DO Montsant viu una situació similar. Després d’haver-se marcat arribar a la mitjana històrica de la DO, situada al voltant dels 7 milions de quilos de raïm, s’ha arribat als 6.300.000 quilos. La presidenta, Pilar Just, afirma que malgrat no arribar a la previsió, “les xifres són bones” i els fan sentir que comencen a “treure el cap”, després d’uns anys molt durs.
Pel que fa a la situació econòmica global, agreujada pels aranzels dels Estats Units, les dues denominacions d’origen coincideixen que és ara quan el consumidor local i català ha d’apostar per conèixer, tastar i consumir vins del Priorat.