28 d'Octubre

Teatre: La Majordoma

del 30 d'Octubre fins el 1 de Novembre

Festival PintorRock

El Baix Camp, immers en la campanya de l’oli

per: Clara Marquiegui

Una de les grans virtuts de l’oli del Camp de Tarragona és la rapidesa amb què l’oliva, un cop collida, arriba al molí

La pagesia del Baix Camp ja ha començat a collir olives i la previsió és molt bona. El portaveu del Gremi de la Pagesia Catalana i pagès, Ramon Rojo, explica a Canal Reus que “enguany ha plogut bé i el vent dels darrers dies ha fet caure l’oliva a terra”.

El primer oli de la península és el del Camp de Tarragona. “Quan veiem que l’oliva comença a tenir oli, i que ja és rendible pel pagès, iniciem la collita, aproximadament a mitjans d’octubre”, diu Rojo. Enguany, com que hi ha molta oliva, es calcula que la campanya s’allargarà fins al desembre.

Una de les grans virtuts de l’oli de casa nostra és que les olives que es pleguen es porten, el mateix dia, al molí, on es pesen i es premsen. D’aquesta manera, aquella mateixa nit, o l’endemà al matí, l’oli ja està llest i “no hi ha temps per a oxidacions ni fermentacions, que poden malmetre la qualitat de l’oli”, detalla Rojo. El gremi denuncia que, malauradament, “encara són molts els consumidors que no donen valor a aquest procés i prefereixen comprar olis de fora”.

Pel que fa als efectes de la sequera, que els arbres encara s’arrosseguen, la pagesia celebra que enguany hagi plogut. Ara bé, recorden que les obres que s’han de fer, com ara l’estació regeneradora, són molt necessàries. “Hi depenem completament. Enguany hem tingut sort que ha plogut i podem tenir collita, però l’any vinent tornarem a estar igual: a l’espera de veure quin temps fa”, tanca Rojo.

Fil de notícies

RELACIONATS