En els darrers 12 anys, el Camp de Tarragona ha viscut una davallada del 80% en les hectàrees dedicades a aquest fruit
“La collita d’avellana ha anat molt justa enguany”. Ho explica a Canal Reus la presidenta de la DOP Avellana de Reus, Ester Gomis, qui exposa que “no s’ha arribat al 50% d’una collita bona”. La part positiva és l’alta qualitat del fruit, gràcies a les pluges, com també que la davallada general de la producció, més enllà de les nostres fronteres, ha comportat que el preu hagi crescut.
Ara bé, la pagesia encara es troba en fase de recuperació per la collita de l’any passat, que va ser digna de ser oblidada, quedant-se per sota de les 2.000 tones, entre el 10 i el 20% d’una collita bona. De fet, ens hem de remuntar 4 anys enrere per parlar d’una collita digna, sense sequera i sense plagues, perquè en els darrers anys la taca del bernat ha afectat les produccions.
La producció d’avellana cau en un 80% al Camp de Tarragona en una dècada
Si entrem al detall, ara fa uns 10 o 12 anys hi havia unes 30.000 hectàrees productores d’avellana al Camp de Tarragona. El baix preu que es pagava pel fruit sec va provocar l’abandonament de molts camps i que, amb el pas del temps, la xifra total es reduís fins a les 9.000 hectàrees. I quan la situació ja era crítica, la sequera, que va matar de set molts arbres, ha deixat la superfície total d’avellaners a la zona al voltant de les 5.000 hectàrees reals de producció.
Davant d’aquesta imatge, Gomis deixa clar que només hi ha una alternativa per salvar el sector: “replantar tota aquesta superfície que s’ha perdut”. Ara bé, ampliar les hectàrees existents vol dir que aquests avellaners nous no estaran en producció plena fins d’aquí a 5 anys. Per tant, durant aquest temps, és important que es garanteixi el reg per a la pagesia, plogui o no, perquè si no la inversió no serà viable o, quan ho sigui, ja no quedarà sector per veure-ho.
A l’espera del Pla de l’Avellana
Per ara, les ajudes que la Generalitat de Catalunya va aprovar per finançar que els pagesos arrenquin els avellaners morts per la sequera encara no han arribat. A banda, darrerament els han ofert suport en forma de crèdit avançat, que s’ha de retornar en un termini de 5 anys. “Unes condicions que no sempre poden complir-se”, alerta Gomis. En aquesta línia, el sector es troba a l’espera del ‘Pla de l’Avellana’, per part del Govern, que ha de rellançar el sector i incrementar el valor de mercat d’aquesta fruita seca.
De cara al consumidor, els productors locals fan un crit perquè, ara més que mai, es comprin productes de quilòmetre zero.
 
															 
															 
															 
															 
															 
															 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								