“Cuina sense fronteres”, projectes guanyador del Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català de Reus
La gastronomia com a eina i llenguatge universal és capaç de crear vincles i superar barreres. Aquesta és la idea que dona base al projecte de Neus Ramos ‘Cuina sense fronteres’, que ha esdevingut guanyador de la 12a edició del Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català de Reus. L’activitat ofereix tallers de cuina per tal que persones que tenen coneixements bàsics de català el puguin practicar d’una manera diferent i original. L’instructor del projecte, Edgar Fernández, defensa que hi ha moltes maneres, en el dia a dia quotidià, de poder aprendre la llengua.
Durant les sessions, un cuiner dinamitza el grup i guia a un parell de voluntaris en l’elaboració dels plats, introduint vocabulari específic del món de la gastronomia i l’alimentació. Mentrestant, la resta de companys ajuden apuntant en una pissarra noms i accions de tot allò que involucra aquella recepta.
L’objectiu és que els participants millorin els seus coneixements de llengua catalana i, en conseqüència, guanyin seguretat i comoditat a l’hora d’expressar-se en català. El regidor de Política Lingüística, Daniel Recasens, destaca que “més que aprendre la llengua, el més important és poder-ne parlar”.
Sobretot es busca que els participants hi tinguin una participació activa. Hi ha hagut jornades, les quals havien d’improvisar amb aliments a l’atzar, i d’altres, on ells mateixos proposaven una recepta.