Llum vermella al decret llei dels lloguers de temporada

per: Clara Marquiegui

No s’aplicarà la regulació que, entre altres, demanava que en el contracte constés la causa o finalitat de l’arrendament o obligava el propietari a informar del preu de referència del lloguer.

Cau el decret llei que havia de regular el lloguer de temporada en les zones d’habitatge tensat. La mesura, que el Govern de la Generalitat va aprovar el passat mes d’abril, no ha aconseguit el vistiplau de la Diputació Permanent. Esquerra, Comuns i la CUP han votat a favor, però els vots en contra de Junts, Vox, Ciutadans i PP, i l’abstenció dels socialistes, ha frenat el seu avanç.

Aquesta regulació demanava que en el contracte constés la causa o finalitat de l’arrendament, com també obligava el propietari a informar del preu de referència del lloguer, de la renda del darrer contracte vigent en els últims cinc anys i de la seva condició de gran tenidor, en cas de ser-ho.

El sector sempre s’ha mostrat en contra

Des del sector, s’han mostrat en contra d’aquest decret llei des d’un inici, perquè argumenten que no se’ls ha tingut en compte a l’hora de formular-lo. Cal tenir en compte que un lloguer de temporada és aquell que va dels 30 dies fins als 11 mesos com a màxim, i que no té finalitat de lleure o vacances.

La regulació dels habitatges turístics es manté

D’altra banda, des del passat novembre de 2023, i pel que fa als lloguers que sí que són turístics, s’ha establert que les noves llicències han de tenir una durada màxima de cinc anys, prorrogables sempre que el planejament urbanístic ho permeti. També, estableix un règim transitori de cinc anys per als propietaris dels habitatges turístics ja existents per demanar-la. D’aquesta manera, es regula aquest tipus d’habitatge.

AGENDA

28 de Setembre

15 de Setembre

RELACIONATS