Reus Refugi denuncia la situació de desemparament de joves senegalesos a Reus

per: Mireia Jansà Mata

Actualment, es troben allotjats en un hotel de la ciutat a l’espera d’aconseguir entrar a la fase 1 del Pla d’Acollida i que els hi aprovin la sol·licitud de demanda d’asil

L’associació Reus Refugi denuncia la situació d’un grup de joves senegalesos que van arribar a l’estat per mar fa prop de nou mesos. Actualment, es troben allotjats en un hotel de Reus a l’espera d’aconseguir entrar a la fase 1 del Pla d’Acollida, un tràmit que, en principi, hauria de fer-se efectiu tres mesos després de la seva sol·licitud. Des de l’entitat denuncien que aquests plans d’acollida no s’estan aplicant en cap cas i que, per tant, aquestes persones es troben en una situació de desemparament.

El grup va arribar arribar a Reus el passat mes de setembre. Cadascú té la seva història que els obliga a fugir del seu país, i arriben aquí per mar per tal de començar una nova vida. Després de nou mesos aquests joves no saben en quina situació es troben. Un cop aquí van fer la sol·licitud de demanda d’asil i al Pla d’Acollida impulsat pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Immigració i executat per Creu Roja, però després de tot aquest temps encara no han accedit a la fase 1 aquest pla.

Alguns dels joves expliquen en aquest mitjà que estan cansats d’esperar i se senten decebuts. Tenen ganes de buscar una feina, estudiar o tenir una llar, uns drets als quals ara mateix no tenen accés. Des de Reus Refugi També asseguren que des del Ministeri estan dispersant el grup, que en un inici era d’una cinquantena de joves, traslladant alguns d’ells en altres hotels de la demarcació. Asseguren que tant aquesta espera com els trasllats provoca que alguns d’ells abandonin els tràmits i marxin pel seu compte i alerten que això intensifica la seva situació de desemparament.

Per altra banda, des de l’entitat ja han presentat denuncies al Defensor del Pueblo de l’estat, a la síndica de Greges de Reus i el departament de Feminismes i Igualtat de la Generalitat, per tal que la situació d’aquests joves canviï.

AGENDA

28 de Setembre

RELACIONATS