La sequera centra les mirades a la Cimera Social de l’Aigua

per: Paula Montalvo

La preocupació per la sequera i la “falta de transparència” han portat les entitats ecologistes a crear un llistat de mesures que demanaran al pròxim Govern català

La IV Cimera Social de l’Aigua ha escollit Falset per a reunir-se enguany. Una trobada entre moviments que defensen l’aigua d’arreu de Catalunya i que any rere any parlen i debaten sobre l’actualitat d’aquest recurs hídric, fent un seguiment a les actuacions que fan les institucions. Enguany, amb més motiu que mai amb la crisi per la sequera amb què es troba el país.

De fet, una de les principals qüestions que s’han pactat en aquesta darrera jornada celebrada a la capital del Priorat és una llista de mesures per a la gestió de l’aigua en context de sequera que aquesta agrupació reclamarà al pròxim govern de la Generalitat de Catalunya, que encara està pendent de constituir-se.

És un llistat de 10 accions o peticions. Entre aquests punts, hi ha la reconstitució del Departament de Medi Ambient, la petició per acabar amb els transvasaments i interconnexió de xarxes entre conques o la petició d’aturar projectes que posin en perill aquest recurs, entre d’altres. Ara bé, el que critiquen sobretot és la falta de transparència que existeix al voltant de la qüestió.

El Gepec-EdC és una de les entitats que forma part de la Cimera Social de l’Aigua, i de fet ha estat l’organitzador d’aquesta quarta edició. Andreu Escolà, representant del Gepec-EdC, ha assegurat als micròfons de Canal Reus que existeix “molt poca informació respecte a la sequera, o bé és que no en saben prou des de les institucions. En tot cas, totes dues qüestions són preocupants”.

Imatge del Pantà de Riudecanyes durant la sequera de 2024

La Cimera Social es retira de la Taula Nacional de l’Aigua

Durant la trobada, les organitzacions integrants de la Cimera Social de l’Aigua també han decidit abandonar la Taula Nacional de l’Aigua. Aquesta comissió es va formar per a treballar entre diferents agents a nivell del país pel que fa a la sequera.

Des de la Cimera denuncien que només s’hagi celebrat una sola reunió de la Taula. Un fet pel qual ja es van queixar el passat mes de febrer i que, després de reclamar-ho, no hi han posat solució. De fet, qualifiquen la Taula Nacional de l’Aigua com un procés “inoperatiu”.

Els 10 punts que reclamen per fer front a la sequera

La Cimera ha redactat els 10 punts amb mesures o actuacions per fer front a la sequera que presentaran als futurs membres del Govern de la Generalitat.

  1. Assumir el context actual d’escassetat crònica causada per una demanda d’aigua insostenible molt influenciada pels grans consumidors i activitats econòmiques. Posar en marxa auditories hídriques públiques i garantir el dret d’accés a la informació, greument vulnerat durant aquests 3 anys de sequera on no tenim manera d’avaluar el Pla Especial de Sequera. 
  2. Reduir la demanda global d’aigua actual, adaptar-la a l’emergència climàtica i l’escassetat crònica a través dels consells de conca. La reducció de la demanda cal fer-la segons el rigor científic i amb criteris de justícia social i ambiental, fet que ens obliga a canviar la Llei d’Aigües per jerarquitzar millor la prioritat d’usos.
  3. Garantir la participació en condicions dels agents socials i ambientals en el nou cicle de planificació del districte de conca fluvial de Catalunya per als anys 2028-2033 des de bon inici. La Cimera Social de l’Aigua és un actor reconegut per participar del procés des de bon inici. 
  4. L’aigua és un bé comú i un dret humà reconegut per les Nacions Unides. Tothom n’ha de tenir accés i el preu de l’aigua no pot ser un limitant. Les tarifes de l’aigua s’estan revisant a l’alça i caldrà abordar l’impacte sobre la garantia de drets. No es poden tallar fonts públiques per motius de sequera. La gestió pública i democràtica és el millor model per garantir el dret d’accés a l’aigua, la transparència i participació. 
  5. No als transvasaments i la interconnexió de xarxes entre conques. La sobreexplotació és el problema, els transvasaments no són la solució. El transvasament de l’Ebre ha de ser una línia roja en les negociacions i pactes pel nou Govern
  6. Aturar tots els projectes urbanístics i de desenvolupament econòmic fins que no s’executi la panificació hídrica per acabar amb l’escassetat crònica de Catalunya.
  7. Reduir la cabana porcina, aplicada a grans explotacions i abordar la problemàtica que suposa que Catalunya es presenti com un hub d’exportació mundial de carn i fruita.  
  8. Prioritzar infraestructures i tecnologies que acompanyin la reducció de la demanda, com és l’aprofitament de les aigües grises i pluvials a través dels programes de Rehabilitació Hídrica, que siguin obligatoris per als Ajuntaments i que el Govern els endreci. 
  9. Protecció dels aqüífers i els rius: mai més sacrificar els cabals ecològics i de manteniment com ha passat els darrers mesos. Descontaminar les masses d’aigua i els sòls contaminats. Complir la Llei d’aigües que imposa que els cabals ecològics són una restricció prèvia a qualsevol mena d’ús. 
  10. Reconstitució del Departament de Medi Ambient amb rang de vicepresidència i garantir la coherència de polítiques entre departaments. 

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS