Cicle de conferències: “Conseqüències de la Guerra Civil”
maig 20
19:00
–
20:30
Després de l’èxit assolit amb el cicle “Auditoria de guerra de l’Exèrcit d’Ocupació”, celebrat el darrer trimestre de 2024, la Fundació Privada Reddis impulsa una nova proposta per continuar aprofundint en la memòria històrica del nostre país. Sota el títol Conseqüències de la Guerra Civil, el nou cicle de conferències tindrà lloc els dies 13, 20 i 27 de maig, i 3 de juny, a les 19 hores, a la seu de la Fundació.
Aquestes conferències volen posar en relleu el drama de l’exili, les conseqüències de la derrota republicana i la repressió posterior, així com la importància de recuperar la memòria històrica per mitjà dels arxius i projectes commemoratius.
Programa del cicle
13 de maig: Dr. Julià Fuster: de la Serra d’Almos al Gulag de Kengir, a càrrec de Lluís Colomés, president de la Fundació Privada Reddis i estudiós de la Guerra Civil. Aquesta sessió presentarà el cas d’un exiliat reusenc que va acabar deportat a un camp soviètic.
20 de maig: Ventura Gassol, a càrrec de Axel Baiget, historiador. La conferència retrà homenatge a la figura del conseller de Cultura de la Generalitat republicana, exiliat a França.
27 de maig: Els deportats reusencs als camps nazis, a càrrec de Joan Navais, historiador. Una mirada als reusencs que van patir la deportació als camps d’extermini nazis, símbol del patiment col·lectiu de l’exili.
3 de juny: La recuperació de la memòria històrica des dels Arxius: L’Arxiu Municipal de Reus i el projecte Stolpersteine, a càrrec de Montserrat Flores Juanpere, regidora de Bon Govern, Transparència i Participació de l’Ajuntament de Reus, i Elisenda Cristià Balsells, arxivera de l’Arxiu Municipal de Reus. Aquesta darrera sessió oferirà una visió sobre com es treballa actualment per mantenir viva la memòria de les víctimes reusenques.
Amb aquest cicle, la Fundació Privada Reddis reafirma el seu compromís amb la preservació de la memòria històrica i la divulgació del passat