Còdol Educació convertirà la Vil·la Maria de Reus en un nou centre cultural

per: Joel Gomis Cos

L’edifici, construït per Pere Caselles, serà un equipament de patrimoni, art, natura i cultura per la sostenibilitat.

Els trenta anys de Còdol Educació arriben amb un projecte majúscul sota el braç: la rehabilitació de la Vil·la Maria i la conversió de la masia modernista en un nou centre cultural de referència. Aquest equipament, situat a tocar de l’avinguda de Falset, va ser construït per l’arquitecte Pere Caselles entre el 1902 i el 1908.

Un espai viu

L’entitat ha arribat a un acord amb els propietaris de la finca per llogar l’espai pels pròxims 25 anys, a canvi de rehabilitar el mas. D’aquesta manera, quan els treballs de millora hagin acabat, Còdol s’instal·larà a la Vil·la Maria, convertint la masia en una zona viva, i per on passaran diversos tipus de propostes culturals.

L’edifici, deshabitat des de fa poc més de tres anys, pateix algunes fissures i humitats. Tot i això, presenta un bon aspecte i no està deixat. Pel que fa als treballs de rehabilitació, la principal intervenció serà a la llotja del primer pis. Està previst que les obres s’allarguin fins a l’octubre del 2025: el projecte tindrà una inversió aproximada de mig milió d’euros. La primera fase tindrà una despesa de 300.000 euros, dels quals 178.000 s’han aconseguit amb una subvenció de la Generalitat. La resta ho pagaran entre Còdol Educació i els propietaris.

Bé d’Interès Local

En aquest espai també hi haurà el projecte ‘Oh!brador de Consciència Ecosocial‘, amb la Cúpula de la SOStenibilitat itinerant com a element més emblemàtic. La Vil·la Maria compta amb la protecció B com a Bé d’Interès Local des del juliol del 2005, i entrarà en funcionament un cop acabin les obres l’octubre del 2025.

AGENDA

RELACIONATS