Últimes notícies:

El taller Avall investiga si els gegants de l’Arboç són els més antics de Catalunya

per: Mireia Jansà Mata

Fins ara es creu que els elements són de principis del S.XIX, però des del taller reusenc sospiten que podrien ser més antics. A través de radiografies i les anàlisis dels seus materials es podrà determinar amb més exactitud l’any de creació.

Tècnics del Taller Avall de Reus, juntament amb tècniques del CMQ de Reus estan estudiant els gegants de l’Arboç amb uns seguit de radiografies. A través dels raigs X es veu la forma original d’aquests elements, i també les seves reconstruccions. Després, s’enviarà una mostra de materials al Museu del Prado de Madrid per analitzar-los, tot plegat per determinar l’any de creació d’aquests dos gegants que fins ara es creu que són de l’any 1827, però des del Taller Avall, sospiten que podrien ser de finals del s.XVII. Si això es confirmés, estaríem davant dels gegants més antics de Catalunya.

Són peces que estan catalogades com a bé cultural d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya. L’any 2027, en teoria celebrarien els 200 anys i des de la Colla dels Gegants i Nans de l’Arboç van començar a investigar per escriure un llibre quan se celebrés aquest aniversari. Les informacions que trobaven, però no quadraven. A partir d’aquí es van posar en contacte amb el taller de restauració reusenc, per esbrinar amb més exactitud l’any de la seva creació.

El mes de novembre es presentarà a l’Arboç la restauració d’aquests elements juntament amb els informes de la investigació i s’anunciarà si realment, la Llúcia i el Chabran són els gegants més antics de Catalunya.

AGENDA

RELACIONATS