La coca d’ou, el dolç típic de Dijous Gras

per: Laura Calvache

S’apropa Dijous Gras i per celebrar aquesta data, un dels dolços típics que agrada a la població reusenca és la coca d’ou, un coc tradicional sobretot en la localitat de Reus.

El Carnaval no sols consisteix a disfressar-se i disbauxa. Darrere té una història que va molt lligada a les tradicions i a la religió cristiana. De Dijous Gras a Dimecres de Cendra, és a dir una setmana, la que avui en dia se celebra el Carnaval, corresponia antigament amb una setmana d’excessos alimentaris. La població s’atipava de dolços i salats, com la botifarra d’ou o la coca d’ou, entre d’altres. El motiu era que després de Dimecres de Cendra venia un període de penitència, dejú i reflexió on es prohibia menjar els aliments grassos.

Avui en dia aquest “martiri” ja no es duu a terme, almenys per gran part de la població, però sí que es manté el costum de menjar àpats grassos per aquesta època. A Reus destaquen aliments com la botifarra d’ou, el mandongo i la coca d’ou.

La coca d’ou forma part de la identitat reusenca

“Si ets de Reus i el Dijous Gras no menges coca d’ou, no pots dir que ets de Reus” ens confirma Xavier Pàmies, un dels propietaris del Forn Sistaré. El fet de menjar coca d’ou identifica i diferencia la població reusenca d’altres perquè és un dolç típic.

No només la localització fa “exclusiva” la coca d’ou sinó també la seva producció i és que en ser un producte artesanal la producció és limitada. Des de Forn Sistaré asseguren que quan surt a la venda, Dijous Gras, “l’endemà ja no queden existències”.

AGENDA

del 5 de Març fins el 29 de Març

Exposició fotografia: El bosc de la imaginació

RELACIONATS