La fira Epíleg es consolida i homenatja Estellés i Papasseit

A l’Epíleg 2024 hi participaran unes 40 editorials en paral·lel a l’ampliació de la programació musical

La fira Epíleg arriba aquest dissabte, 8 de juny, a la tercera edició com un esdeveniment consolidat en format i espai. Així es veu des de l’organització, que s’ha trobat còmoda al passeig Sunyer per fer créixer aquesta proposta literària.

La programació inclou espectacles teatrals, propostes infantils, xerrades literàries i concerts de música, a més de dinar i sopar populars i cant improvisat. Enguany s’hi instal·laran unes 40 editorials independents d’arreu dels Països Catalans. Aquests segells també programen algunes activitats pel seu compte, com ara les signatures de llibres dels 35 autors que hi ha confirmades fins ara.

Una mostra de la consolidació de l’Epíleg, com defensa Maria Cabré, membre del Casal Despertaferro. “Aquesta consolidació del projecte converteix la fira en una cita indispensable en el calendari de les fires del llibre en català a escala nacional”, exposa. Afegeix, també, que “la naturalesa de les editorials i la programació s’amplia per a tots els públics, especialment per a infants i joves”.

Estellés i Papasseit, teló de fons de l’Epíleg 2024

L’Epíleg homenatja cada any dos autors, en el cas d’enguany, Vicent Andrés Estellés, com a autor d’àmbit nacional, i Joan Salvat-Papasseit com a autor amb orígens al Baix Camp. El reconeixement d’Estellés es pren com una reivindicació, després de l’oposició del govern del País Valencià, format per PP i Vox, a homenatjar el poeta de Burjassot.

La fira Epíleg se suma, per tant, al teixit d’entitats culturals que estan impulsant la commemoració del centenari del seu naixement. Pel que fa a Papasseit, nascut i mort a Barcelona, té arrels familiars a la comarca, amb dos avis de Reus i de la Selva.

Fins a 23 biblioteques del Camp i l’Ebre ampliaran el seu fons a l’Epíleg

Aquests autors seran el fil conductor de la programació d’una fira en la qual 23 biblioteques de totes les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre ampliaran el seu fons. La cap de la Central de Biblioteques de Tarragona, Cristina Barbé Aragonès, subratlla que “l’avantatge de la compra de les biblioteques és que no s’acaba amb la jornada”.

Tal com explica, “aquests llibres arribaran a les biblioteques del territori i sortiran als catàlegs de tot Catalunya, i des d’aquí podran viatjar a través del servei de préstec interbibliotecari”. L’Epíleg d’enguany ha crescut en programació respecte a l’edició passada. De fet, des de l’organització s’apunta que les restriccions i normatives d’organització i horaris fan difícil preveure que pugui créixer més.

L’organització de l’Epíleg critica les traves que ha hagut de superar

Des de l’organització de l’Epíleg s’han posat sobre la taula les traves burocràtiques i administratives amb les quals denuncien que han topat. No és la primera vegada que una entitat local fa aquesta queixa, i des de Canal Reus s’ha consultat l’Ajuntament al respecte sense rebre cap resposta.

El nombre de lavabos portàtils, les exigències d’espai o de serveis d’emergències i qui assumeix el cost de tot plegat són alguns dels elements que, a l’hora d’organitzar activitats a la via pública, generen queixes i greuges comparatius, segons diverses entitats reusenques.

En el cas de l’Epíleg, al mateix espai es va celebrar, la setmana passada, la Fira de les Bruixes. El membre del Casal Despertaferro Xavi Milian es pregunta “com és que la Guàrdia Urbana, en un mateix espai i en actes del mateix format, fa exigències diferents al promotor d’una fira i al d’una altra”.

De fet, afegeix que “és una qüestió que fa anys i dècades que dura, que les entitats de la ciutat, a l’hora de tramitar permisos per fer actes al carrer, ens topem constantment amb obstacles que intentem superar de la millor manera, perquè volem que a la nostra ciutat els carrers estiguin plens de vida”.

La programació de la fira Epíleg 2024

Dissabte 8 de juny

10.00 h. – 21.00 h. Fira d’editorials, llibreries i entitats.

11.00 h. Espectacle de màgia amb l’Aviador Màgic. Amb la col·laboració d’Òmnium Cultural.

12.00 h. Les mestres del grup MARC. Mestres Àvies Recuperadores de Contes explicaran els contes populars de sempre i faran moixaines. Amb la col·laboració d’Òmnium Cultural.

13.00 h. Espectacle infantil L’Estellés i més, a càrrec de Dani Miquel.

14.00 h. Dinar popular i sobretaula amb glosa i cançó tradicional.

17.00 h. Conversa entre Xavier Antich (Òmnium Cultural) i Rafa Xambó (Col·lectiu Ovidi Montllor i Pro Fundació Vicent Andrés Estellés), conduïda pel periodista Xavier Graset.

18.00 h. Espectacle Estellés, de mà en mà, a càrrec del guitarrista Borja Penalba i el rapsoda Francesc Anyó.

19.00 h. Representació de l’obra de teatre De la VIDA i de la mort, que confronta les obres de Salvat-Papasseit i Àngel Guimerà, a càrrec de l’alumnat de l’IES Baix Penedès.

20.15 h. Espectacle amb La Fera Ferotge, músics d’Inadaptats interpreten Ovidi Montllor, el qual musicà moltes de les poesies de Joan Salvat-Papasseit i Vicent Andrés Estellés.

21.00 h. Sopar popular.

21.15 h. Monòleg a càrrec de la comediant Maria Juan.

22.45 h. Concert amb Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, presentant el seu darrer disc. Garriga és fundador de Dusminguet i ànima de La Troba Kung-Fú.

00.30 h. Sessió musical amb els PD Angelets de la Terra.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS