Últimes notícies:

La reforma del Museu d’Art i Història, a punt per començar

per: Jordi Olària Gras

Les obres i espais de la plaça de la Llibertat es traslladaran i adaptaran mentre duri el projecte

El Museu d’Art i Història de Reus es prepara per a una reforma que l’ha de convertir en “un museu del segle XXI”, segons s’ha definit des del govern local. El projecte ha de servir per eliminar barreres arquitectòniques, modernitzar l’equipament, homogeneïtzar-ne l’interior i potenciar els espais oberts i diàfans.

Imatge virtual de la futura façana i entrada del Museu d’Art i Història de Reus

El projecte compta amb un pressupost de 2,3 milions d’euros i es preveu que quedi enllestit a finals de l’estiu del 2025 i s’obrin novament les portes abans d’acabar l’any. L’aportació principal arriba a través dels pressupostos generals de l’Estat, mentre que l’Ajuntament assumeix uns 300.000 euros del total.

El museu va obrir l’any 1961 i, des d’aleshores, només s’hi havia fet una actuació de reforma, durant la dècada dels noranta. L’objectiu principal que es persegueix ara és obrir el museu a la ciutat. Una fita que s’ha d’aconseguir filosòficament, però també urbanísticament.

Reforma del Museu d'Art i Història de Reus
Imatge virtual de les futures sales del Museu d’Art i Història de Reus

Les imatges virtuals mostren un Museu d’Art i Història més obert i diàfan

Segons la idea que s’ha presentat, l’entrada quedarà al mateix nivell que la vorera, i s’urbanitzarà una catifa de paviment que la connecti amb la plaça de la Llibertat. A dins es reformarà l’espai perquè quedin espais diàfans i nous recorreguts per als visitants, a més de millorar la il·luminació i la climatització de l’equipament.

Reforma del Museu d'Art i Història de Reus
Es plantegen elements transparents per guanyar visibilitat

La reforma del Museu de Reus en vol actualitzar els relats

Pel que fa al contingut del Museu de Reus, quan reobri al públic serà amb una nova perspectiva. Per una banda, s’abordarà el període històric dels segles XVIII i XIX, en el qual es fonamenta la ciutat actual. Aquesta època s’explicarà des del punt de vista social, urbanístic, econòmic, polític i cultural.

Es tracta del moment en el qual Reus es converteix en la segona ciutat del país i, per tant, el context català estarà íntimament lligat a la situació reusenca. A més d’aquesta pota, se’n preveuen dues més, totes dues eminentment artístiques.

Reforma del Museu d'Art i Història de Reus
A l’entrada, i fent de punt final del recorregut, s’incorporarà una zona de botiga

El patrimoni artístic, element de pes al futur Museu d’Art i Història

Per una banda, la important col·lecció d’art que es conserva al Museu d’artistes que van treballar a Reus durant el segle XVIII. La part de la col·lecció que correspon al segle XIX continuarà encapçalada per Marià Fortuny, i estarà acompanyada d’obres de Josep Tapiró o Baldomer Galofre.

El tram final de segle serà protagonitzat per dues figures modernistes com són Hortensi Güell i Antoni Gaudí. El segon relat, per la seva banda, ocuparà la primera planta del museu i constarà de dues col·leccions d’art.

Una a partir de la protecció del patrimoni durant la Guerra Civil, quan el Museu es va convertir en el refugi d’obres renaixentistes i barroques de bona part del rere país. La segona és la col·lecció d’art gòtic d’Antoni Pedrol Rius.

Reforma del Museu d'Art i Història de Reus
Espais com l’Ara Toca Festa tindran un emplaçament temporal i tornaran posteriorment al Museu

Les exposicions actuals trobaran un lloc temporal durant la reforma

Perquè el tancament del Museu no suposi tancar-ne també les peces que s’hi exposen, s’han previst dues exposicions temporals. Per una banda, Gran reserva. Les col·leccions del Museu de Reus al descobert. S’instal·larà al Museu Salvador Vilaseca amb l’objectiu que s’inauguri el 20 de juny i que serveixi per mostrar les 160 peces de les col·leccions del Museu.

En segon lloc, I la Festa continua, que mostrarà bona part de les peces que s’exposaven a l’Ara Toca Festa. Se’n canviarà el plantejament i presentarà alguna novetat, que es donarà a conèixer el 21 de juny, quan es preveu que obri portes al Centre de la Imatge Mas Iglesias.

AGENDA

1 d'Agost

25 de Juliol

RELACIONATS