La Setmana Santa de Reus recupera el raval de Santa Anna

per: Jordi Olària Gras

Les professons del Prendiment i del Sant Enterrament tornaran a passar-hi una vegada acabades les obres

Foto de família de representants de l'Ajuntament i de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus 2024 amb el cartell del programa

Avui, Dimecres de Cendra, comença la Quaresma, que culminarà amb la celebració de la Setmana Santa. A Reus s’ha presentat el cartell i el programa d’actes, que enguany té algunes novetats. Tant la professó del Prendiment, Dimecres Sant, com la del Sant Enterrament, Divendres Sant, podran tornar a passar pel raval de Santa Anna, recuperant així el seu recorregut habitual.

La del Prendiment, a més, també tornarà a incorporar la lectura de la sentència de Pilat a la porta de la Prioral abans que comenci. També es recuperarà la professó de Sant Josep Obrer el Dimecres Sant. Tot plegat en un programa d’actes que vol reivindicar el pes i el valor de la Setmana Santa reusenca.

“Reus és Setmana Santa”

El president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Reus, Jaume Piñol, sentencia que “Reus és Setmana Santa pels viacrucis, les conferències quaresmals, les exposicions, les celebracions litúrgiques, per la Solemne Processó de l’Amargura, la Penitencial, la del Prendiment, la del Silenci, i la del Sant Enterrament”. Afegiex que “Reus és Setmana Santa perquè compta amb dos reconeixements per part de la Generalitat de Catalunya, les Tres Gràcies, com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, i la Coronació del Senyor, Patrimoni Festiu de Catalunya”.

Per tot plegat posa en relleu “els conjunts escultòrics de primer nivell, reconeguts arreu; i tot això esdevé clau per entendre l’abast cultural i social, la tradició familiar i la dimensió devocional de la celebració dels dies Sants a la ciutat de Reus”. Aquest 2024, a més, hi ha tres confraries que celebren 75 anys d’història, que són la de la Verònica, la del Jesús de l’Amargura, coneguda com la dels banquers, i la dels Sants Just i Pastor, coneguda com la dels botiguers.

És per això que s’organitzaran un ampli ventall d’actes, des de conferències a celebracions litúrgiques o concerts solidaris. Destaca, per exemple, la sortida extraordinària del pas de l’Ecce Homo a espatlles.

La Setmana Santa de Reus, també com un actiu turístic

Una sèrie de propostes puntuals que serveixen per incrementar l’atractiu turístic que, des de l’Ajuntament, es veu en la Setmana Santa de la ciutat. La regidora de Promoció de Ciutat, Noemí Llauradó, afirma que “sens dubte, un dels esdeveniments que crida més gent a venir a la nostra ciutat és la nostra Setmana Santa”. “Serveix per projectar-nos a l’exterior i atraure visitants cada vegada més interessats en els esdeveniments que s’organitzen a la ciutat”.

El programa d’enguany l’il·lustra el cartell fet a partir d’una fotografia de Cesc Escoda. El protagonista és el pas de la Llançada, de l’arxiconfraria del Sant Crist de la Creu. Precisament en l’àmbit fotogràfic, aquest divendres 16 de febrer s’inaugurarà l’exposició del concurs que convoca, cada any, l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa. Serà al Centre Cívic Llevant i servirà, també, per fer-ne el lliurament de premis.

El programa complet de la Setmana Santa de Reus es pot consultar en aquest enllaç.

AGENDA

28 de Novembre

28 d'Octubre

RELACIONATS