L’activitat, impulsada per l’associació Espais Ocults, ofereix visites en edificis de Reus que normalment no estan oberts a la ciutadania
Mostrar i valorar el patrimoni, així com fomentar la mirada curiosa i crítica dels assistents a les visites, són els objectius que un any més s’han marcat des de l’Associació Espais Ocults de cara a la desena edició del Reus Ocult. Aquesta activitat torna al calendari el proper cap de setmana, el dissabte dia 5 d’octubre i el diumenge dia 6 d’octubre, dos dies en què s’oferiran visites gratuïtes a diferents punts de la ciutat.
Les persones que estiguin interessades a participar a l’activitat, cal que vagin al mateix espai que volen conèixer. Allí hi trobaran un tòtem identificatiu i un grup de voluntaris que els rebran i els facilitaran la vista.
10 espais i 4 rutes temàtiques
En aquesta ocasió s’ofereix la visita de 10 espais que centren 10 mirades sobre el patrimoni i que han estat especialment escollits per a aquesta 10a edició, i 4 rutes temàtiques per diverses zones de la ciutat.
Les 10 mirades mostraran la ciutat des de diverses perspectives: En aquesta edició es descobrirà l’arquitectura Modernista visitant el Xalet Serra, l’activitat avícola a la Granja Roca Soldevila, l’estructura urbana al Barri Gaudí, l’activitat econòmica a través de les oficines d’Olis Sabater (Aigües de Reus), l’activitat industrial del Vapor Vell, la inquietud exportadora per aconseguir la sortida de les mercaderies del Camp a través del Port de Tarragona, la ciutat emprenedora a Redessa Tecnoparc, la vitalitat associativa al Centre d’Amics de Reus, l’activitat pública del Parc de Bombers, i finalment, la professionalitat artística de la Foneria Artística Ginfer.
Les quatre rutes que donaran una visió complementària per contemplar la ciutat des d’una altra perspectiva són: una ruta literària per acostar el públic als escriptors locals; la ruta de les fumeres, que ajudarà a conèixer el Reus Industrial; la ruta eclesiàstica, que descobrirà capelles desaparegudes i esglésies a mig fer, i finalment, la ruta comercial, que passejarà als assistents per l’antic mercat i una botiga centenària.
Com cada any, el Reus Ocult compta amb la col·laboració de més d’un centenar de voluntaris, la generositat dels propietaris dels edificis que obren les portes de casa seva i el suport de diverses empreses i institucions.
El patrocinador principal d’aquesta edició del 2024 és l’empresa de restauracions arquitectòniques Rècop. També es compta amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona; la Cambra de Comerç de Reus, i l’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Promoció Econòmica Innovació i Coneixement, i també la regidoria de Cultura i Política Lingüística.
El programa es pot consultar a la web de l’associació, espaisocults.cat, i als perfils de les diferents xarxes socials d’Espais Ocults.