Un documental sobre Josep Maria Cañellas vol reivindicar-ne la importància

per: Redacció

L’obra del fotògraf reusenc el converteix en un pioner de la fotografia instantània al nostre país

El Teatre Bartrina acollirà la preestrena d’un documental sobre Josep Maria Cañellas. Amb el títol L’Ombra del Fotògraf, el director del film, Carles Esporrín, ha volgut “explicar el descobriment de Cañellas i la investigació”, encara en marxa, sobre la seva figura. Tot i tractar-se d’un fotògraf que va viure la segona meitat del segle XIX i l’entrada del XX, la seva obra no se li ha atribuït correctament fins a les darreres dècades.

És per això que se’l vol posar en relleu, com pel que ha suposat la seva contribució al món de la fotografia. Esporrin subratlla que Cañellas va ser partícip d’un “moment cabdal de la història de la fotografia” com és el naixement de la fotografia instantània. Una revolució tecnològica que es produeix a París mentre l’il·lustre reusenc hi era.

Documental sobre Josep Maria Cañellas
Noemí Llauradó, Carles Esporrín i Daniel Recasens durant la presentació de la preestrena

Un documental sobre Josep Maria Cañellas posa en relleu la seva importància

És per això que se’l considera el pioner d’aquesta tecnologia al nostre país. Un segon aspecte rellevant de la seva obra és la seva manera de fer fotografies; “surt al carrer, s’apropa a la gent i a allò que està passant al carrer i ho fotografia”. Tot i que la foto no es va incorporar immediatament a la premsa, aquella manera de fer va acabar desembocant en el naixement del fotoperiodisme.

El documental sobre Josep Maria Cañellas es preestrenarà aquest dimecres, 2 d’octubre, a les set de la tarda al Teatre Bartrina, amb entrada gratuïta. Després de la projecció es farà un col·loqui amb el mateix Esporrín, la directora del Museu de Mataró i investigadora sobre Josep Maria Cañellas, Anna Capella, i el fotògraf i conservador de fotografia Pep Parer.

L’Ombra del Fotògraf es tornarà a projectar amb col·loqui inclòs, al CIMIR

La producció ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Reus Promoció a través de la Reus Film Office i també de la regidoria de Cultura. La regidora de Projecció de Ciutat de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó, subratlla que s’ha escollit aquesta setmana per la preestrena perquè coincidís amb la Festa Modernista Reus 1900, tenint en compte que el documental sobre Josep Maria Cañellas fa referència a la mateixa època.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, recorda que s’han fet diverses accions paral·leles per donar a conèixer el fotògraf i la seva obra. N’és un exemple l’exposició Josep Maria Cañellas, de Reus al món, que acull el CIMIR. Precisament al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus es tornarà a projectar el documental dijous de la setmana vinent, 10 d’octubre, a les set de la tarda, i el dia 24 d’octubre es farà una xerrada – col·loqui amb Carles Esporrín també a les set de la tarda.

AGENDA

RELACIONATS