Una conferència pronunciada per l’historiador Axel Baiget ressegueix la figura de Ventura Gassol en la segona sessió del cicle Conseqüències de la Guerra Civil

La Fundació Privada Reddis ha estat l’escenari aquest dimarts d’una nova sessió del cicle Conseqüències de la Guerra Civil, que s’ha centrat en la figura de Ventura Gassol, un dels grans referents polítics i culturals de la Catalunya del segle XX. La conferència ha estat a càrrec de l’historiador Axel Baiget Morreres, que ha ofert una visió profunda i matisada del compromís cívic i nacional d’aquest destacat intel·lectual català, especialment durant els anys d’exili i el seu posterior retorn.
Baiget ha iniciat la seva intervenció amb una lectura d’un poema del llibre Àmfora, per evocar la infantesa i joventut de Gassol a la Selva del Camp, on va néixer el 6 d’octubre de 1893. L’historiador ha traçat un recorregut vital i polític que ha començat als seus anys de formació al seminari de Tarragona, on va coincidir amb figures com Vidal i Barraquer.
Segons Baiget, Ventura Gassol ha de ser entès com un “calidoscopi amb múltiples prismes”: poeta, polític, activista cultural… La seva trajectòria política el situa a prop de les principals figures del catalanisme republicà del segle XX: mà dreta de Francesc Macià durant la proclamació de la República, col·laborador de Lluís Companys en els anys més convulsos de la Generalitat i, més tard, fidel a Josep Tarradellas durant l’exili.
També s’ha abordat el primer exili de Gassol l’any 1926, arran de la seva detenció i posterior judici a París, des d’on va aprofitar l’atenció mediàtica per internacionalitzar la causa catalana. El seu retorn, l’estiu de 1930, en un context de debilitament de la monarquia d’Alfons XIII, va afavorir la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya, partit clau en la proclamació de la República.
L’exili definitiu de Ventura Gassol comença el 1936 amb la Guerra Civil, i s’ha allargat fins al 1977. Durant aquest llarg període, Gassol manté el seu compromís amb la cultura i amb Catalunya des de la distància.
Amb aquesta segona sessió del cicle, la Fundació Privada Reddis referma el seu compromís en la preservació i divulgació de la memòria històrica, i amb la recuperació de figures com Ventura Gassol, referent del moviment catalanista.