Últimes notícies:

La desaparició de les cooperatives, un risc més enllà de la pagesia

Vilaplana i Vandellòs han perdut la cooperativa pròpia ara fa poques setmanes, i s’han fusionat amb altres empreses més gran

Vilaplana i Vandellòs han estat els dos pobles que en les darreres setmanes s’han quedat sense cooperativa pròpia. Vilaplana s’ha fusionat amb Coselva i Vandellòs amb Unió Fruits. Una degradació que és símptoma de la pèrdua de treballadors del camp i la falta de recursos per a poder-ho tirar endavant. 

Durant el 2022, el Camp de Tarragona va ser l’únic territori de tot Catalunya que va perdre Cooperatives, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries. Una tendència a la baixa que preocupa molt als actors socials i econòmics.

Més enllà que aquest tipus d’empreses cada vegada perdin més força, no implica només un problema per la pagesia del poble. També apunten a una pèrdua d’essència del poble del qual forma part. Per exemple, perdre una Cooperativa implica perdre també l’Agrobotiga en alguns casos. I si parlem de petits pobles del Priorat, segurament és l’única que existeix. I, per tant, si desapareix la botiga, és un fet més que contribueix al despoblament d’aquest.

Seguint els reclams de les darreres setmanes, sobre la problemàtica amb el sector de la pagesia, asseguren que clarament afecta també el funcionament i dia a dia de les cooperatives.

Uns bastons a les rodes que han portat a moltes d’aquestes cooperatives a decidir fusionar-se amb altres cooperatives més grans. Un tipus de fusió, com és el cas dels dos municipis del Baix Camp que ho han fet darrerament, que impliquen que perden tota la seva essència i entren a formar part d’una cooperativa més gran. 

El cas de Vandellòs i Vilaplana no han estat els únics. Fa uns anys, també va passar amb Castellvell i Almoster. I són diverses les cooperatives que estan a la cua per a plantejar baixar persiana. 

AGENDA

1 d'Agost

25 de Juliol

RELACIONATS