Últimes notícies:

Les pèrdues per la sequera dels regants del Baix Priorat ascendeixen als 29 milions d’euros

per: Paula Montalvo

Després de dues campanyes sense regar, el baix nivell dels embassaments encara no permeten que aquest 2024 es pugui dotar d’aigua els camps

Encara que faci setmanes que sentim que els pantans catalans s’estan omplint, la realitat és bastant llunyana. Els tres pantans del Priorat (Margalef, Siurana i Guiamets) estan en mínims històrics. Guiamets al 2,9%, Siurana al 2,4%, i Margalef al 13%. Uns percentatges que no permeten als regants poder tenir aigua per abastir els seus camps i conreus.

Els Regants del Baix Priorat, que s’abasteixen del pantà dels Guiamets, ja fa dues temporades que no reguen amb normalitat, i enguany no esperen que sigui diferent. La falta d’aigua i el fet que no hagin pogut regar, ja els ha suposat pèrdues de més de 29 milions d’euros, només amb la temporada de l’any 2023.

El pantà es troba actualment a un 2,9% de la seva capacitat. I l’altura de la boca de reg de la presa no permet que l’aigua pugui sortir per abastir els pagesos.

Comptant les pèrdues de l’any anterior, s’hi suma el que preveuen que passarà d’ara endavant. Que no puguin regar tampoc aquesta temporada posa en perill les 2.000 hectàrees que depenen d’aquest pantà, i preveuen que s’arrencaran molts arbres després de no regar enguany.

Al baix nivell d’aigua amb què compta el pantà, també s’hi suma que aquest embassament perd aigua. Unes falles que fan que es perdi més del doble d’aigua que els regants consumeixen en un any. Ara, però, gràcies al finançament de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, s’estan fent obres per a tapar tots els forats i que l’aigua deixi de filtrar-se.

Fil de notícies

AGENDA

1 d'Agost

25 de Juliol

RELACIONATS