Pagesos, pendents del nou govern

per: Paula Montalvo

Abans de l’anunci de les eleccions, al Camp de Tarragona s’havien anunciat diversos projectes que donaven un fil d’esperança per a salvar els camps

La convocatòria de les eleccions ha provocat que molts projectes quedin a l’aire. És el cas de les ajudes i infraestructures que s’havien de construir per aconseguir més aigua per al reg de camps. Al Camp de Tarragona n’hi ha alguns sobre la taula. Per exemple, la planta regeneradora a l’EDAR de Reus, que ha de portar aigua als regants de Riudecanyes, ja té empresa adjudicada per a la redacció. En canvi, s’havia anunciat la connexió del Priorat amb l’aigua de l’Ebre, així com l’adequació de pantans d’aquesta comarca, als pantans de Els Guiamets, Margalef i Siurana.

Excepte l’EDAR de Reus, la resta d’idees per a millorar la situació de l’aigua a les comarques han quedat paralitzats amb els comicis. Encara que continuen reclamant que tot es tiri endavant per la via d’urgència. El mateix ha passat amb l’atorgament d’ajudes pel deteriorament dels camps i collites que haurien de rebre els pagesos. Ajudes que, des d’Unió de Pagesos, denuncien que de poca cosa els serveix.

Aquest 2024 és el tercer any sense un reg amb normalitat: el 2022 només es va regar el 40% de la plantació, però el 2023 ja es va anul·lar el reg i, malgrat anunciar el d’emergència, tampoc es va poder realitzar.

Els pagesos veuen com les grans obres que s’han anunciat per a posar solució a aquesta problemàtica cada vegada s’allarguen més en el calendari. L’ofegament que veuen des del sector és cada vegada més gran i l’abandonament des de les administracions, asseguren, més evident.

La pagesia, un sector de capa caiguda

La sequera està resultant ser un problema que fa evident la decadència en què fa anys que es troba involucrat el sector de la pagesia, i que fa que cada any hi hagi menys persones que vulguin treballar la terra.

Posem les dades sobre la taula. Segons el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’ha passat de tenir 3037 pagesos registrats l’any 2015 a 2467 l’any 2022 en el cas de la comarca del Baix Camp. El que suposa perdre gairebé una cinquena part de treballadors de la terra en escassos 7 anys.

Val a dir també que la major part de pagesos són persones majors de 65 anys, sumant-ne 1.217 l’any 2022. Per la seva banda, entre els menors de 41, en el darrer registre, només hi havia 137 persones. Només el 5% del total de pagesos té menys de 40 anys.

Una tendència similar té la comarca del Priorat, encara que allà el percentatge de gent jove és major. Els menors de 41 anys que van registrar una DUN l’any 2022 van ser el 10% del total de pagesos, que superaven els 1.100.

L’abandonament del sector i que cada vegada hi hagi menys persones que s’hi dediquen, per tant, es pot veure que ve de lluny. La falta de relleu generacional, l’augment de preus o la pressió burocràtica han influenciat. I la sequera que s’està vivint actualment fa que els arbres no donin fruit i que, per tant, no hi hagi benefici directe.

Els pagesos critiquen la falta d’acció per part de les administracions per a cuidar el producte local i de proximitat que, diuen, sempre s’ha reclamat. Lamenten que ara, després de tot, s’estigui perdent. L’esperança per la salvació dels camps i el sector en general passa ara per continuar mirant cap al cel.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS